Index Vakbarát Hírportál

Megvan az ítélet a Dózsa György úti gázoló, M. Richárd ügyében

2021. július 2., péntek 09:20

A Dózsa György úti gázoló csak a gyorshajtást ismerte el, és mindenkitől elnézést kért. A jogerős döntés értelmében három és fél év szabadságvesztésre ítélték, és végleg eltiltották a járművezetéstől.

A Fővárosi Törvényszéken ma délelőtt ítéletet hirdettek az M. Richárd és társai elleni büntetőperben. A bíróság két olyan ügyet tárgyal egy eljárásban, amikben a fővádlott a korábban a kecskeméti maffiaügyben nyolc év szabadságvesztésre ítélt M. Richárd.

A vádlottat fegyveres kommandós kísérték a tárgyalóterembe. A Kiszel Zoltánné dr. Nyekita Györgyi által vezetett bírói tanács meghallgatta az utolsó szó jogán M. Richárdot, aki elnézést kért mindenkitől. M. Richárd egyedül a gyorshajtást ismerte el, amiért a szavai szerint felelősséggel tartozik. A tettével arányos büntetést kért, mint mondta, családot szeretne alapítani. A másodrendű vádlott, aki a kanyarodó járművet vezette a balesetkor, nem kívánt az utolsó szó jogával élni, egyetértett a védője által a korábbi tárgyaláson elmondottakkal. A bíróság  visszavonult, majd alig egy órán belül ítéletet hirdetett:

A Fővárosi Törvényszék M. Richárd büntetését négy év fogházról 3 év 6 hónap szabadságvesztésre mérsékelte, és két évre tiltotta el a Közügyektől. M. Richárdot emellett végleg eltiltották a járművezetéstől.

A jogerős döntés értelmében a letartóztatásban töltött időt beleszámítják a büntetésébe.

A harmadrendű vádlott, N. József ítéletét 1 év három hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre mérsékelte és előzetesen mentesítette a jogkövetkezmények alól

A mostani, másodfokon zajló büntetőper egyik vádpontjában halálos közúti baleset gondatlan okozásával, míg a másikban garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádolta az ügyészség M. Richárdot.

vádirat szerint 2017 májusában M. Richárd a megengedettnél (50 km/h) lényegesen nagyobb sebességgel haladt a Dózsa György út belső sávjában a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába. A kereszteződésnél a Vágány utca felől érkező autót vezető harmadrendű vádlott a Dózsa György útról kívánt bekanyarodni balra a Kassák Lajos utcába, és nem vette észre az M. Richárd által vezetett autó gyors közeledését. A Mercedes a – fékezése ellenére – körülbelül 125-130 km/h-s sebességgel ütközött neki a kanyarodó autónak.

Az ütközés következtében mindkét jármű felborult és felsodródott a járdára, a trolibuszmegállóba, ahol három gyalogost ütöttek el. A baleset következtében a harmadrendű vádlott által vezetett kanyarodó jármű két utasa életét vesztette, a harmadrendű vádlott életveszélyesen megsérült.

M. Richárd és az elgázolt utasok könnyű sérüléseket szenvedtek.

A másik bűncselekmény 2015 júniusában történt. M. Richárd és társa a Rákóczi út felől a Károly körúton haladtak egy BMW típusú autóval. Menet közben megelőztek egy biciklist úgy, hogy az autó majdnem elsodorta a kerékpárost. A sértett, hogy jelezze a veszélyt, bal tenyerével rácsapott a BMW jobb oldalára. Ettől kár nem keletkezett az autóban, de M. Richárd dühében autójával a sértett elé vágott, őt fékezésre kényszerítette. Ezt követően társával a kerékpárost megverték, tarkóját és arcát megütötték, lábát megrúgták.

Az ügyet első fokon már tárgyaló Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) M. Richárdot négy év fogházra ítélte, és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől halálos közúti baleset gondatlan okozása, valamint garázdaság és könnyű testi sértés miatt.

Az elsőfokú tárgyalás során M. Richárd a garázdaságot és a könnyű testi sértést elismerte, míg a halálos közúti balesettel kapcsolatban csak részben ismerte el felelősségét. M. Richárd szervezetében a balesetet követően kokaint mutattak ki.

Megállapították, hogy vezetés közben mobiltelefont használt, és vezetői engedélye sem volt.

A PKKB nem jogerős ítéletében a halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt a másik, a kanyarodó jármű vezetőjének felelősségét is megállapította, őt egy év tíz hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és egy évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség fellebbezett, az M. Richárdra kiszabott négy év fogház eltúlzottan gyenge büntetésnek tartotta, még abban az esetben is, ha csak a Dózsa György úti, két halálos áldozattal járó balesetet vesszük figyelembe. Azonban a vádlottnak ott a korábbi ügye is, a biciklis bántalmazása, ami miatt a vezetői engedélyét bevonták. Az ügyészség kifogásolta, hogy M. Richárdot ugyan bűnösnek mondták ki garázdaság és testi sértés vádjában, ám felmentették közúti veszélyeztetés vádja alól, annak ellenére, hogy a biciklist majdnem elsodorta.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok