Index Vakbarát Hírportál

Belebukhat a költségvetési csalásba a pécsváradi polgármester

2021. július 5., hétfő 10:51 | aznap frissítve

A költségvetési csalásért első fokon elítélt pécsváradi polgármester kijelentette: addig nem áll fel, amíg jogerősen el nem ítélik. Ha viszont Zádori Jánosnak komoly elutasítottsággal kell szembenéznie, az megnehezítheti a város irányítását. A Baranya megyei hírportál, a bama.hu szerint ennek a kiküszöbölésére jó lehetne egy időközi választás, amelyen kiderülne, hogy továbbra is ragaszkodnak-e mostani városvezetőjükhöz a pécsváradiak. 

A magyar helyi önkormányzatokról szóló törvény kimondja: a képviselő-testület a megbízatásának lejárta előtt név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel kimondhatja a feloszlását. A feloszlás kimondását követően pedig új polgármester megválasztásával az addigi tisztsége megszűnik. Eszerint ha a pécsváradi képviselők úgy látják jónak, akár el is intézhetik maguk, hogy időközi választás legyen, nem kell Zádori lemondására várniuk – veti fel a lap.

Zádori Jánost első fokon bűnösnek találta a Szekszárdi Törvényszék bűnsegédként és társtettesként elkövetett költségvetési csalásban, hamis magánokirat felhasználásában és a számvitel rendjének megsértésében. Pécsvárad polgármesterét, a büntetőper elsőrendű vádlottját ezért négy év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre és húszmillió forint pénzbüntetésre ítélték. A politikust ezeken kívül öt évre eltiltották a közügyektől, valamint hat évre a gazdasági szervezetek vezetésétől, emellett csaknem 240 millió forint vagyonelkobzással sújtotta a bíróság. A vádlott fellebbezése miatt az ítélet egyelőre nem jogerős. 

Rovatok