Index Vakbarát Hírportál

Hatvanezer forintért árulta a védettségi igazolványokat egy társaság Budapesten

2021. július 7., szerda 08:07

Egy orvosi asszisztens és több társa olyan embereket juttatott védettségi igazolványhoz készpénzért cserébe, akiket nem oltottak be a koronavírus elleni védőoltással – tájékoztat róla a rendőrség.

A police.hu beszámol róla, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése alapján folytat nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya H. S. Mónika és két társa, S. Jennifer és L. Istvánné ellen, akik a gyanú szerint 2021. április 9. és június 15. között

jogosulatlanul és engedély nélkül több olyan embert is védettségi igazolványhoz juttattak, akik nem kaptak koronavírus elleni oltást.

A munkát elosztotta egymást közt a banda, amíg a huszonöt éves S. Jennifer és a negyvenhárom éves L. Istvánné a jelentkezőket toborozta, addig az orvosi asszisztensként dolgozó, harminchét éves H. S. Mónika azok adatait elektronikusan rögzítette az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elnevezésű információs rendszerben. 

A nyomozók úgy tudják, hogy az igazolványokért cserébe általában hatvanezer forintot kértek.

A BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói az eljárásban a három nő lakásán kutatást tartottak, ahol 

orvosi bélyegzőt, több millió forintot, 1148 kitöltött regisztrációs nyilatkozatot, oltási igazolásokat, üres oltóanyag-ampullákat, jegyzeteket, valamint telefonokat és laptopokat foglaltak le.

A fiatalabb és a két idősebb nőt védettségi igazolással való visszaélés bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként, őrizetbe vették őket, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. A bíróság elrendelte H. S. Mónika és L. Istvánné letartóztatását, míg S. Jennifert bűnügyi felügyelet alá helyezte. 

Rovatok