Index Vakbarát Hírportál

Újabb tíz egyetem kerül alapítványi fenntartásba

2021. július 7., szerda 18:59

Bejegyezték a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványokat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán.

Közleményük szerint a kormány a hazai felsőoktatás versenyképességének növelése, a korszerű képzések érdekében nyitotta meg a fenntartói modellváltás lehetőségét az egyetemek előtt. Szenátusaik kezdeményezései alapján idén augusztustól újabb tíz felsőoktatási intézmény működhet ilyen keretek között:

Leghíresebb borvidékünkön pedig létrejön a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézmény, a Tokaj-Hegyalja Egyetem.

A mai nappal az utolsó alapítvány bejegyzése is megtörtént, mindegyikük megkezdheti tehát működését. Kuratóriumaik és az egyetemi szenátusok közösen dolgoznak azon, hogy a modellváltás kínálta lehetőségeket gyakorlati eredményekre váltsák

– áll a közleményben.

Az Országgyűlés áprilisban döntött arról, hogy újabb felsőoktatási intézmények fenntartói jogait adják át közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak. Azóta összesen 21 egyetem döntött a modellváltás mellett, 

ezeken a hazai hallgatók közel 70 százaléka, több mint 180 ezer fiatal tanul majd 2021 szeptemberétől.

Az Eszterházy Károly Egyetemet az Egri Főegyházmegye veszi át, ezzel összesen 30 ezer egyetemista próbálkozhat a diplomaszerzéssel egyházi fenntartású intézményekben.    

A magyar kormány azon dolgozik, hogy a hazai felsőoktatás egész rendszerét és annak minden szereplőjét érdekeltté tegye a nemzetközi szinten is elismerést kiváltó eredmények felmutatásában. A kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően az intézmények rugalmasabban, gyorsabban reagálhatnak a gazdasági igényekre

– fogalmaz a közlemény, amely szerint a modellváltó egyetemek a helyi gazdaságfejlesztés motorjaiként biztosíthatják a képzési, kutatási, innovációs, művészeti, sport- és kulturális szolgáltatási hátteret régiójuk és Magyarország versenyképességének növeléséhez.

Rovatok