Index Vakbarát Hírportál

Totális hőségriadó, akár negyven fok is lehet ma

2021. július 7., szerda 07:03

Ha éppen szabadnapjait tölti, egész jól járt, ugyanis szerdán szinte zavartalan lesz a napsütés, alig lesz felhő az égen. Csapadék sehol sem várható. Keleten gyenge északkeleti, a Dunántúlon mérsékelt déli szél fog fújni. Hajnalban 15–20, délután 32–38 fokot mérhetünk – írja az Időkép

Közben tizenkét megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, így Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre. Ahol nem másodfokú, ott elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy jó eséllyel lebarnul, ha strandra megy. 

Persze csak akkor, ha használ naptejet, mert anélkül inkább a vörösbe hajló szín és a felhólyagosodó bőr áldatlan hatásait érezheti pár napig. Szerdán ugyanis már az egész országban extrém lehet az UV-B sugárzás. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és napközben 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerda nulla órától péntek éjfélig Magyarország egész területére hőségriadót rendelt el. Az országos tiszti főorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

Csütörtökön nagyjából ugyanez lesz a forgatókönyv. Sok napsütésre, száraz időre készülhetünk. Legfeljebb egy-egy kisebb zápor alakulhat ki a nyugati határnál. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon többfelé megélénkül, északnyugaton erős, viharos lökések kísérhetik. Újabb forró nyári nap elé nézünk. Hajnalban 18–23 fok várható, délután pedig 33–39 fokig melegszik a levegő.

Pénteken hidegfront érkezik nyugatra, emiatt napközben a Dunántúlon és a középső országrészben már több helyen számíthatunk záporokra, zivatarokra. Felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel kísért heves zivatarok is kialakulhatnak. A délkeleti szél többfelé élénk, erős lesz. A csúcshőmérséklet 32–37 fok között alakul. Nyugaton és a zivatarok környezetében enyhülhet a hőség.

Szombaton is elszórt záporok, zivatarok alakítják az időjárást. Ekkor a Dunántúlon már feltámad az északi, északnyugati szél, és 30 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Keleten viszont még kitarthat a 30–35 fokos kánikula.

(Borítókép: Gyerekek játszanak a szökőkútnál a kánikulában a Szabadság téren, 2021. június 22-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok