Index Vakbarát Hírportál

Időjárás: esélyünk sem lesz alvásra, ha nem vigyázunk

2021. július 7., szerda 15:02

Ha nem szellőztettük jól át a lakást mára virradóra, az elkövetkező éjjeleken esélyünk sem lesz erre. Pontosabban hiába is próbálkoznánk vele, mivel éjszaka sem hűl a levegő 22-25 fok alá. Érdemes napközben a rolókat, sötétítőket le-, illetve elhúzva kizárni a hőséget. A mérsékelten meleg, felhősebb hétkezdet után ugyanis forró, száraz légtömegekkel ránk tört az újabb hőhullám, egyedül az Északi-középhegységben maradhat 30 fok alatt a csúcshőmérséklet. 

A hét legmelegebb napja holnap lesz, amikor délnyugaton akár a 40 fokot is elérhetjük. Ráadásul napon, a kevésbé szeles órákban ennél akár tíz fokkal is melegebbnek érezhetjük a levegőt, vagyis a hőérzetünk 50 fokos kánikulával kecsegtet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos rendszere alapján nyolc megyére másodfokú, 11 megyére pedig piros, azaz a legmagasabb fokú veszélyjelzést adták ki. 

Az orvosmeteorológia szerint ilyenkor megnő a hőguta és az izomgörcsök kialakulásának kockázata. A forróság leginkább a szívbetegek, az idősek és a vérnyomáspanaszokkal élők szervezetét terheli meg, de mindenki ingerlékenyebbé és türelmetlenebbé válhat. Erre különösen a volán mögött érdemes odafigyelni, nehogy a felcsattanó indulat az autók csattanásához vezessen. 

Rovatok