Index Vakbarát Hírportál

A budapesti kukák is QR-kódot kapnak

2021. július 8., csütörtök 12:29 | aznap frissítve

QR-kóddal ellátott matricákat ragasztanak a kukákra a Fővárosi Közterület-fenntartó most indult kísérleti programjában. A hulladékgyűjtők ilyen azonosításával a cég szerint naprakész információkat kaphatnak, így pontosabban lesz tervezhető a kukásautók útvonala.

A rendszer további előnye, hogy kiszűrhetők vele a szolgáltatást térítés nélkül igénybe vevők, vagyis azok, akik nem fizetnek a szemét elszállításáért, csak kikészítik a gyűjtőedényeket, vagy gyakrabban vitetik el az összegyűlt szemetet, mint ahogy arra előfizettek. 

A kísérleti programba egy budai és két pesti kerület – a II., a X. és a XV. – 12 ezer fogyasztóját vonták be, hogy a nekik kiküldött, egyedi QR-kóddal ellátott matricákat beolvasva azonnal látható, hogy a szolgáltató az adott tartályhoz kapcsolódóan milyen szolgáltatást biztosít. A tesztprojekt keretében kifejlesztették a budapesti hulladékszállítást szervező szakemberek munkáját segítő mobilapplikációt is. 

Az FKF szerint a kukák pontosabb nyilvántartása előnyös lesz azért is, mert nagyobb tudatosságra és odafigyelésre ösztönzi az ügyfeleket a hulladékok szelektálása terén. Ettől azt várják, hogy kevesebb hulladékból lesz szemét, ezáltal több papír, fém és műanyag újrahasznosítása válik lehetővé másodlagos nyersanyagként.

A kísérleti program év végi lezárásakor döntenek majd a továbbiakról, arról, hogy tovább tesztelik-e a rendszert vagy bevezetik az egész fővárosban.

Rovatok