Index Vakbarát Hírportál

Magyar sheriff tanítja a sokkoló használatát a közszolgálatin

2021. július 8., csütörtök 06:53 | aznap frissítve

Az Egyesült Államokból érkezett Kelemen János seriffhelyettes oktatja a Taser sokkoló használatára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit. 

A 16 éves rendőrségi múlttal rendelkező rendőrtiszt az egyik amerikai speciális rendőri egységénél dolgozik kiképzőként – írta meg a Magyar Nemzet csütörtökön. A lap információi szerint egyelőre harminc darab Taser X2 típusú, modern elektromos sokkolót kapott a rendőrség.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az eszközök a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központhoz kerültek, hogy a hivatásos állományt kiképző instruktorok sajátítsák el először azok használatát. A közterületi szolgálatot ellátó járőrök és a nyomozók  a tanfolyamok és a beszerzések rendjéhez igazodva – előreláthatólag az utolsó negyedévben kapják meg a sokkolókat.

Ahogy arról már az Index is beszámolt, az amerikai Taser X2-vel ötméteres távolságon belül két lövést is le lehet adni. A gyártó az eszközt lézeres célpontkijelölővel is ellátta, amely garantálja a pontos használatot, valamint a vétlen személyek biztonságát. A nemzetközi tapasztalatok alapján a sokkolóval felszerelt rendőri egységeknél ritkább a fegyverhasználat, ezzel minimálisra csökkenthető a halálos kimenetelű rendőri intézkedések száma.

    

Rovatok