Index Vakbarát Hírportál

Nem kell medvetámadástól tartani a Balatonnál

2021. július 9., péntek 15:58

Semmi jel nem mutat a nagyvadak jelenlétére a Káli-medencében – tudatta a vizsgálata után a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a portálján. 

Az Index beszámolt róla, hogy az egyik legismertebb hazai túrablogger, Csutka István, alias Camino Steve medvetalpnyomokra bukkant a Balaton-felvidéken, az országos kéktúra Balatonhenyénél elterelt útvonalán. A blogger akkor arról írt, hogy szerinte egy nőstény medvéről és legalább egy bocsról lehet szó. 

A hír gyorsan elterjedt a világhálón, ezért is érezte kötelességének 

a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, hogy kivizsgálja a dolgot, hiszen az élőhelyétől ilyen messzire eddig nem láttak soha medvét Magyarországon.

A nemzeti park tájékoztat róla, hogy munkatársaik bejárták a területet, konzultáltak a térségben dolgozó gazdálkodókkal ( erdész, vadász, állattartó) és 

az említett területen medve jelenlétére utaló nyomot nem találtak, tehát az interneten megjelenteket semmi nem erősíti meg.

Mindezek mellett arról is  beszámolnak, hogy a vadállatok és a szabadban tartott háziállatok magatartásában sem tapasztaltak változást, a területen található vadkameráik nem rögzítettek medvére utaló képeket. A Fekete-hegy elhelyezkedése is kétségessé teszi anyamedve és medvebocs jelenlétét, ugyanis a terület sűrű település- és úthálózata nem nyújtanak kedvező életkörülményeket a medvék számára.

A nemzeti park azt kéri, hogy fentieket is figyelembe véve, ha valaki medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 457-9119 számot hívja, illetve az igazgatóság portálján található elérhetőségeken jelezze, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést.

Rovatok