Index Vakbarát Hírportál

Sortűzként pusztított végig a jégeső a fél országon

2021. július 9., péntek 19:28 | aznap frissítve

Több településen is mandarin, golflabda vagy éppen dió méretű jégdarabok hullottak az égből, nem kímélve embert, állatot, fákat vagy bármilyen tulajdont. 

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat újra frissítette a térképet, amelyen azt jelzi, hogy országszerte merre kell durva zivatarokra számítani. Korábban azt írták, hogy késő délutántól heves zivatarokra számíthatunk: dél felől várhatóan egy kiterjedt zivatarrendszer éri el az országot, amely késő estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A leghevesebb gócokat szélroham (90-100 km/h, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (akár több centiméteres) és felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló több tíz milliméter csapadék) is kísérheti. 

Korábban még az egész országra első- vagy másodfokú figyelmeztetés volt érvényben, most azonban ez megváltozott. Úgy tűnik, a Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek újabb jégverésre számíthatnak, ezeken a területeken ugyanis másodfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt, míg elsőfokú figyelmeztetés érvényes Somogy megyére. 

Kis megkönnyebbülést hoz az este a Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas és Zala megyékben élőknek. Ezeken a területeken semmilyen figyelmeztetés nincs érvényben. 

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az Időkép olvasói fotói alapján mandarin nagyságú jég esett az égből Tatán. 

Ipolytölgyesen 5–8 centiméteres nagyságú jég esett. 

Budapestet is elérte a jég, ugyanis Pestszentlőrincen köröm nagyságú jég hullott az égből, ami valószínűleg nem okozott károkat. 

Nem így jártak a veresegyháziak. Ott egy kicsit nagyobb, inkább golflabdányi szemek estek.

Kispestet is elverte a jég, az Időkép egyik olvasója videót is készített róla. Ha teheti, hanggal nézze meg. 

Sellyén is meglepetten nézegethettek ki az ablakon az emberek, ott is megjelent ugyanis a mandarin méretű jég. 

 A XX. kerületben pedig néhányan megszemlélhették, milyen is az a virágjég. 

Rovatok