Index Vakbarát Hírportál

Megkongatták a vészharangot: lassan nem lesz pedagógus a pályán

2021. július 11., vasárnap 18:30

Egyelőre 4000 kolléga pótlása a kérdés. Ha nem lesz megoldás, félő, hogy a jövőben orvosok, mérnökök és kutatók sem lesznek.

Mint arról korábban a Népszava beszámolt, az új Nemzeti alaptantervhez (NAT) igazítják a tanárképzést, a pedagógusok egyetemi felkészítéséből pedig törlik a „felesleges” tartalmakat.

A változásokkal kapcsolatban a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta: félnek attól, hogy a speciális képzéseket, például a problémakezelést milyen mélységben lesz esélyük tanulni az egyetemen a fiataloknak.

Szabó Zsuzsa már korábban kilátásba helyezte, hogy a következő tanév sztrájkkal indul, úgy véli, hogy most csak a kollégákon múlik, hogy ez idén megvalósul-e.

Évek óta kongatják a vészharangot, lassan nem lesz pedagógus a pályán

– mondta. Kijelentését azzal indokolta, hogy nagyjából 2200 azoknak a gyakornokoknak a száma, akik a minősítő vizsgát leteszik, két évvel az után, ahogy a pályára kerülnek, miközben 6000 kolléga megy évek múlva sorozatosan nyugdíjba. Így nem tudni, hogy ezt a 4000 pedagógust hogy fogják pótolni.

A PSZ elnöke rámutatott, hogy Európában egyedül Magyarország az, ahol a pályakezdő tanárok bérét ki kell egészíteni, de ez pótlékkal együtt sem éri el a garantált bérminimumot, a munkaterhek pedig itt a legnagyobbak. Kitért arra is, hogy az egyhetes nyári táboroztatásért az Erzsébet-táborban a kollégáik 25 ezres CBA-utalványt kapnak a munkájuk elismeréseként.

Most van az, hogy elég, teljesen elkeseredettek a kollégáink

– fogalmazott Szabó Zsuzsa, aki úgy véli, hogy a jövőben komoly társadalmi problémák adódhatnak abból, ha nem lesz, aki természettudományos tárgyakat tanítson a gyerekeknek, hiszen így nem lesznek a jövőben orvosok, mérnökök, kutatók.

Mint arról korábban beszámoltunk, a PSZ közleményben jelezte, hogy a pedagógusok 60 százalékos béremelést szeretnének. Szabó Zsuzsa ezt most azzal egészítette ki, hogy szerinte évek óta hitegetik a tanárokat. Az Index egy korábbi kormányinfón Gulyás Gergelynél is érdeklődött, hogy mire számíthatnak ezzel kapcsolatban a pedagógusok. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a kormány határozott ideig nem tud ígéretet tenni. „Minden attól függ, hogy gazdaságilag milyen mozgástere lesz a kormánynak jövőre” – mondta Gulyás Gergely.

Rovatok