Index Vakbarát Hírportál

Időjárás: szorítsuk össze a fogunkat, már nem sok van hátra

2021. július 12., hétfő 15:05 | aznap frissítve

Felültetett minket a hullámvasútra az időjárás, tikkasztó hőség és hirtelen a nyakunkba szakadó égi áldás váltja egymást. Délután 27 és 35 fok között alakul a hőmérséklet, csak a zivatarok után várható néhány fokos enyhülés. 

Új fogalommal is megismerkedhetünk: a heves viharok, gomolyos zivatarfelhők időnkénti velejárója a mammatus felhőzet, amely a hétvégén is megjelent az égen. 

Felhőszakadásokból ma is kijuthat, de a tegnapi rekordmennyiségű esőt nem fogjuk überelni. 

Egy nap alatt esett le a havonta szokásos csapadékmennyiség néhány településünkön.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérései szerint a legtöbb csapadék Győrben gyűlt össze, az egyetem közelében található mérőállomásuk 24 óra alatt 88 millimétert mért. Ezzel a vasárnapi csapadékösszeg a győri 57 és az országos 74 milliméteres havi átlagot is meghaladta. 

Bár többfelé jéggel jött az eső, jó hír, hogy az ország északnyugati felében megszűnt az aszály, a talaj felszínközeli rétege kellőképpen átnedvesedett. Budapest több pontja is úszott, és nem kímélte a jég sem. 

Előfordult nagyobb,  5-8 centiméter átmérőjű jégeső , de diónyi, cseresznye és kisebb méretű jég sok helyen potyogott. Házakba, fákba csapott a villám, letört ágak, kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, utakat öntött el a hirtelen lezúdult csapadék, amit szivattyúzni kellett. Sok bejelentés érkezett Baranya megyéből is, 

Sellyén körülbelül 200 ház vált lakhatatlanná.

Emellett Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt szükség a legtöbb segítségre, de viharkárok Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében keletkeztek. Budapesten és Pest megyében az Időkép olvasói behorpadt autókról és betört szélvédőkről számoltak be, de nem egy helyen célszerű lett volna  az autókat csónakra cserélni. 

Ezzel együtt a hőség nem szűnik, Müller Cecília országos tisztifőorvos és a katasztrófavédelem kéz a kézben adott ki holnaptól három napra szóló másodfokú hőségriasztást

(Borítókép:  Felhők naplementekor Óbudán fotózva 2021. július 9-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok