Index Vakbarát Hírportál

Védett állatokat preparáló férfi ellen emeltek vádat

2021. július 12., hétfő 18:13 | aznap frissítve

Természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy helyi preparátor ellen, akinél a hatósági ellenőrzésnél fokozottan védett madarakat, kölyöktigris- és kölyökleopárd-preparátumokat találtak − közölte a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Az 52 éves nagykanizsai férfi saját vállalkozásként állati eredetű preparátumok készítésével és feldolgozásával foglalkozik. Az ellenőrzés még 2018-ban volt, az érdekeltségébe tartozó négy nagykanizsai ingatlanban olyan madarakat találtak, melynek természetvédelmi értéke egyedenként százezer és egymillió forint között van. A madarakon kívül vakondot és európai mókust is találtak, amelyek értéke 25−50 ezer forint. A vadon élő védett állatfajok közül öt kölyöktigris és egy kölyökleopárd is előkerült.

A vádlott illegális vadászaton elejtett barnamedvéket is preparált. A medvék bőrét és koponyáját a pötrétei vadásztársaság két tagja kérésének megfelelően kikészítette, és átadta a megrendelőknek. A jelenleg 38 éves nagykanizsai férfi a barnamedve-trófeát egy vadászházban, 63 éves sormási társa pedig hétvégi házában helyezte el.

A rendőrség 2018 szeptemberében lefoglalta, majd a Pest Megyei Kormányhivatal mint országos hatáskörű természetvédelmi hatóság elkobozta a medvebőröket és -koponyákat. A két zalai vadász és a preparátor ellen júniusban természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Rovatok