Index Vakbarát Hírportál

Egyre több a szúnyog, de a viharok akadályozzák a gyérítést

2021. július 12., hétfő 11:50

Miután az elmúlt héten a kánikula és a záporok, zivatarok egymást váltották Magyarországon, nem tudták elvégezni a szúnyogok elleni védekezését, ezért a meghirdetett pótnapokon folytatják a munkát – számolt be róla Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A tűzoltó alezredes kifejtette, hogy az esős, szeles időben nem hatékony a munkavégzés, ezért 

a kezeléseket sok esetben el kellett halasztani, és a meghirdetett pótnapokon kellett megvalósítani, illetve

néhány területen a múlt hétről erre a hétre kellett halasztani, ilyen pótlás lesz Szolnok környékén.

A következő napokban összesen 125 településen és hat budapesti kerületben lehet számítani a vérszívók elleni tevékenységekre, lényegében Magyarország egész területén. Szúnyoggyérítés lesz a Balatonnál, a Velencei-tó környékén és néhány további, Fejér-megyei településen, Sopronban és a Fertő térség településein, valamint a Duna mentén Budapesten, Baja, Mohács és Szekszárd környékén. 

A kezelések pontos időpontja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Előfordulhat, hogy a változékony időjárás miatt egyes kezelések elmaradnak, azok pótlására a következő két este valamelyikén kerül sor.

A hétvégi felhőszakadások után rengeteg szúnyogtenyészőhely jött létre a kertekben

– osztotta meg Mukics Dániel, aki arról is beszélt, hogy emiatt ajánlott a kerti vízgyűjtőket (virágcserepek, vödrök, madáritatók, eldugult ereszek, vízelvezető árkok) karbantartani, kitisztítani, vagy cserélni bennük a vizet, hogy ne tudjanak ezekben szúnyogok fejlődni. A nagy melegben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyogok.

Rovatok