Index Vakbarát Hírportál

A közlekedési szakjogász szerint Berki fellebbezni fog

2021. július 13., kedd 11:50

Ahogy azt megírtuk az Indexen, ma délelőtt Berki Krisztián büntetőfékezéses ügyében első fokon megszületett az ítélet. Dr. Herpy Miklós közlekedési szakjogász, aki a Totalcaron Dr. Herpy rendel című videósorozatában rendre közlekedési ügyeket szakért, a celeb habitusából ítélve arra számít, hogy a ma meghozott ítélet nem fog jogerőre emelkedni.

Az ügyvéd felvázolta az ítélethozatalt követő jogi lehetőségeket:

A közlekedési szakjogász közel húsz éve foglalkozik közlekedési baleseti ügyekkel. Az áldozatokat, hozzátartozóikat, máskor pedig az okozókat képviseli a bíróságon, így pontosan tudja, mi miért történt az utakon, és mire számíthat, aki egy hasonló ügy részesévé válik. 

Az ügyvéd elmondta: a KRESZ 27. paragrafusának harmadik bekezdése előírja, hogy a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt

a személy- és vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi.

A videófelvételen az látható, hogy a Bentley úgy fékez, hogy ezt előtte semmilyen forgalmi körülmény nem indokolja, vagyis tiszta az út.

Dr. Herpy elmondta, sok éve születnek úgynevezett büntetőfékezéses ítéleteket, de ebben a büntetőügyben fokozott súlyosbító körülményt jelent, hogy helyi, rendszeres buszjárat utasai sérelmére lett elkövetve a bűncselekmény. 

Azonban az ügyvéd kiemelte, azzal a kifejezéssel, hogy Berki Krisztián elkövette volna a bűncselekményt, még óvatosan kell bánni, hiszen csak jogerős ítélet után lehet mindezt kijelenteni.

Az ügyvéd hozzátette, ha a mai nap nem is születik jogerős ítélet, a Fővárosi Törvényszék ítélete ellen már nem lehet fellebbezni, vagyis jogerőssé válik.

Rovatok