Index Vakbarát Hírportál

Nekik kellene nagyon a harmadik védőoltás

2021. július 15., csütörtök 08:03

A legveszélyeztetettebbek számára mindenképpen ajánlható a harmadik védőoltás beadása Barcs István szerint. A Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszék nyugalmazott vezetője a kockázatot vállalók körébe sorolja az egészségügyi dolgozókat, az időseket, a krónikus betegeket, a nagyobb létszámú otthonok lakóit, a kereskedelemben dolgozókat és azokat a közfeladatokat ellátókat, akik napi munkavégzésük során rendszeresen találkoznak más emberekkel.

Barcs István az ellenanyagtesztek eredményeivel kapcsolatban óvatosságra int. Mint fogalmaz, nem ez alapján érdemes dönteni a harmadik oltásról, hisz teszt csupán a tüskefehérjére van. E tüskefehérje valóban benne van minden koronavírusban, ez biztosítja a tüdőhám sejtekhez tapadását. Ha ez ellen védünk, azzal megakadályozzuk a súlyos tüdőgyulladást. A koronavírusnak viszont vannak olyan kórformái is, amelyek nem a tüdőt, hanem más szerveket támadnak meg, szövődményként pedig akár szellemi leépülés is kialakulhat.

Ezek esetében az ismert tesztek nem adnak érdemi információt.

Mivel a koronavírusnak a tüskefehérjén kívül számos antigénje van még, és ezek mindegyike valamilyen szerepet tölt be a fertőzési folyamatban, ezért azoknál, akik átestek a fertőzésen, vagy olyan védőoltást kaptak, amely a teljes vírust tartalmazza, annak ellenére is kialakulhatott hatékony védelem, hogy azt a kommersz laboratóriumi tesztek nem képesek kimutatni.

A szakember véleménye szerint harmadik oltásként az adott alany kaphat a már korábban megkapottól eltérő vakcinát is, hisz mindegyikben benne van az S fehérje. Mindezzel együtt a gyártói előírás kell hogy mérvadó legyen a végső döntés meghozatalában – teszi hozzá.

(Borítókép: Koronavírus elleni oltóanyagok beadására kijelölt oltópont a Jósa András Oktatókórházban 2021. június 23-án. Fotó: Balázs Attila / Index)

Rovatok