Index Vakbarát Hírportál

Három férfit tartott rabszolgaként egy jánoshalmi tanyán

2021. július 15., csütörtök 12:25 | aznap frissítve

Emberkereskedelem és kényszermunka gyanújával tartóztatott le a Bács-Kiskun megyei rendőrség egy 38 éves férfit, aki a gyanú szerint három embert dolgoztatott ingyen, embertelen körülmények között jánoshalmi tanyáján – olvasható a rendőrség közleményében.

Mint írják, alig egy hónapja a kiskunhalasi rendőrök egy büntetőügyben tanúként hallgattak ki egy 69 éves férfit, aki a nyomozóknak – az üggyel nem összefüggésben – megdöbbentő dolgokat közölt. Elmondta, hogy munkaadója évek óta fogva tartja egy tanyán, ahol ingyen, embertelen körülmények között kell dolgoznia.

A közleményben olvasható, hogy az áldozat és az elkövető közel 10 éve ismerkedtek meg. A vállalkozó munkát, lakhatást és teljes ellátást ajánlott a sértettnek még 2012-ben azért, hogy a férfi gondozza a tanyáján lévő állatállományt. A megállapodás rá eső részét a sértett teljesítette, azonban megbízója egyre kevesebb fizetési hajlandóság mutatott, majd egy idő után az alkalmazottja semmit nem kapott.

A munkaadó többször bántalmazta áldozatát, aki ugyan próbált elmenekülni, de a gazda mindannyiszor visszahurcolta a tanyára, ahol alapvető tisztálkodásra sem volt lehetősége, majd egy idő után enni is alig kapott. A sértett egy fűtés nélküli abraktárolóban húzta meg magát, és előfordult, hogy az állatoknak szánt takarmányból evett. A gyanúsított attól sem riadt vissza, hogy bántalmazza a kiszolgáltatott férfit, aki a sanyargatás ellenére senkitől nem kért segítséget

– írja a rendőrség.

Kiderült, hogy a tanyatulajdonosnak nem csupán egy áldozata volt: további két, nehéz helyzetben lévő férfi is hasonlóképpen járt. Mindkettejüknek munkát, ellátást, fizetséget ígért, de helyette embertelen bánásmódot kaptak. Egyikőjüket – egy 36 éves juhászt – a gyanúsított megfenyegette azzal, 

ha vallomást tesz ellene, meg fogja öletni.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói – a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály munkatársainak segítségével – július 14-én hajnalban elfogták az ügy jánoshalmi illetőségű gyanúsítottját.

A 38 éves férfit a sértettek sanyargatásával, több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettével, valamint kényszerítés hatósági eljárásban bűntettével gyanúsítják. A jánoshalmi lakost kihallgatását követően őrizetbe vették, előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására – írják.

Hozzáteszik: a rendőrök szakértők bevonásával azt is vizsgálják, hogy az állatok ellátása a tanyán megfelelő volt-e, a gazda az állatok tartásának szabályait is megszegte-e.

Rovatok