Index Vakbarát Hírportál

TASZ: A kormányhoz közeli körök növelték vagyonukat a járvány alatt is

2021. július 15., csütörtök 15:45

Elkészült a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a K-Monitor negyedik korrupciófigyelő jelentése, amely a 2021 márciusa és júniusa közötti időszakot tekinti át.

A beszámoló négy főbb témát vizsgál:

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának idején is hasonló tendenciák voltak, mint korábban, vagyis a közvagyont és közfeladatok széles körét vagyonkezelő alapítványokba szervezték ki, folytatták a vagyonjuttatást a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló személyek és körök számára, valamint az időszak nagy részében átláthatatlanság és következetlenség volt tapasztalható a kormányzati kommunikációban a pandémiával összefüggésben.

A jelentés szerint 

a kormány egyre látványosabban építette ki a saját háttérállamát, és minden eddiginél erősebb informális személyes kapcsolatok hálózatán keresztül biztosítja be a hatalmát

újabb és újabb területeken, miközben egyre több funkciót vontak el a decentralizált, választott és autonóm szervektől, így az önkormányzatoktól és az egyetemektől.

A TASZ és a K-Monitor jelentése kiemeli, hogy a kormány továbbra sem tekinti valódi partnernek az önkormányzatokat, az elvont és kieső önkormányzati bevételeket szelektíven kompenzálja, és az elemzett időszak legfőbb kárvallottja Budapest. Emellett a Fidesz kiterjesztette a „gödi modellt”, így az ellenzéki vezetésű Dunaújváros az ott létrehozott különleges gazdasági övezet miatt elvesztette bevételeinek nagy részét, amelyet a kormánypárti vezetésű megyei önkormányzat részére irányítanak át.

Rovatok