Index Vakbarát Hírportál

A Nébih egy bogárral üzenne hadat a parlagfűnek

2021. július 16., péntek 09:35

Régóta keseríti meg sokak életét a parlagfű, és eddig nem igazán volt hatékony a gyomnövény elleni fellépés Magyarországon, így a Nébih a biológiai védekezés lehetőségeit vizsgálja – tudatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a portálján.

A hivatal arról ad hírt, hogy meglátása szerint a leginkább kívánatos módszer a parlagfű elleni küzdelemben a biológiai védekezés lenne, és ez a gyomnövény számos országban okoz problémát az embereknek. Emiatt a világon sok kutatás foglalkozik ezzel, és

a tudományos eredmények alapján a legígéretesebbnek egy bogár, a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) tűnik a parlagfű elleni védekezésben.

Ez a faj Észak-Amerikából származik, és már Európában is megjelent, stabil populációja Észak-Olaszországban, Milánó környékén alakult ki.

A fentiek miatt a Nébih is vizsgálta ezt a bogarat és azzal a biológiai védekezési lehetőségek keresését, ezért a hivatal megállapodást kötött az ELKH (Eötvös Lóránd Kutató Hálózat) ATK Növényvédelmi Intézetével. Az együttműködés célja a parlagfű-olajosbogár magyarországi előfordulásának felmérése, valamint további vizsgálatok beállítása a bogár hazai viszonyok közötti életmódjának megismerésére.

A bogár hazai előfordulásról tavaly már megjelent egy publikáció, azonban azóta újabb igazolt előfordulással még nem találkoztak, ezért a 

Növényvédelmi Intézet a közösségi médiában kéri a természetjárók és hobbirovarászok segítségét a parlagfű-olajosbogár felderítésére,

amelyhez ezúton a Nébih is csatlakozik. Az ATK Növényvédelmi Intézetének kutatói számítanak a lakosság, a rovarászok, a gazdálkodók és a természetjárók segítségére a tavalyi év őszén Magyarországon is megjelent parlagfű-olajosbogár hazai előfordulásának a pontosabb feltárásához.

A Nébih kifejti, hogy a bogár könnyen felismerhető, nagyjából fél centiméter hosszúságú, sárga, sárgásbarna színezetű, szárnyfedőin fekete, hosszirányú sávok láthatók. Főleg parlagfűn található meg, amelyen szabad szemmel is jól megfigyelhető. 

Rovatok