Index Vakbarát Hírportál

Nyelvvizsga, diploma és érettségi is rendelhető volt a hamisító üzemben

2021. július 16., péntek 12:16 | aznap frissítve

Vádat emeltek 145 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt egy ötvennyolc éves budapesti férfi és további 112 személy ellen – közölte a Tolna Megyei Főügyészség

Az ügyészség tájékoztat róla, hogy a pátyi lakosú, de Budapesten élő férfi 2015 nyarán megismerkedett az 55 éves pusztahencsei személlyel, akinek elmondta, hogy hozzáfér különböző bizonyítványokhoz, amelyekből hamis közokiratokat tud készíteni. Innentől indult az üzlet, a Tolna megyei vádlott és ismerősei szerezték a megrendelőket, az okiratokat pedig a budapesti férfi gyártotta.

Ahogy az egy üzletben fontos, itt is nagy volt a kínálat és csak is a pénztárca vastagsága szabhatott határt a megrendelőknek, a „vállalkozás” szolgáltatásai között szerepelt többek között 

főiskolai és egyetemi oklevél, nyelvvizsga és érettségi bizonyítvány, különféle végzettséget és szakképesítést igazoló bizonyítványok, de gépkezelői jogosítvány is.

Az iratonként minimum tízezer forintot, ám a legtöbb esetben száz-százötvenezer forintot kértek, amelyen megosztoztak.

A további három vádlott (egy harminchét éves györkönyi, egy hatvannégy éves kunmadarasi és egy negyven éves hódmezővásárhelyi férfi) feladat az volt, hogy felhajtsa a megrendelőket, amit nagy hatékonysággal végeztek.

Az ügyészség a bűncselekmény-sorozatot kitervelő és őket segítő személyekre börtönbüntetést kért a bíróságtól, illetve pénzbüntetést és közügyektől eltiltás, valamint 17 millió forint vagyonelkobzást.

Rovatok