Index Vakbarát Hírportál

Százezrekért seftelt OKJ-vizsgákkal egy házaspár

2021. július 16., péntek 21:12

Szabálytalan OKJ-vizsgáztatás miatt két embert letartóztatott a Budai Központi Kerületi Bíróság. A házaspár a gyanú szerint kenőpénzért szervezett a jelentkezőknek az Országos Képzési Jegyzékben szereplő vizsgákat – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Egy kormánytisztviselő férfi egy informatikus közreműködésével úgy alakította át a vizsgaszervezésre használt felületet, hogy létrehoztak egy „titkos felületet”, amelynek a tartalmát csak a férfi és a vele együttműködők láthatták. Ezen a felületen lehetőség volt arra, hogy kizárólag a kormánytisztviselő jelölhesse ki a vizsgabizottság tagjait, biztosítva, hogy a felesége cégétől jelentkezők sikeresen vizsgázzanak.

A szabálytalan vizsgák lebonyolításához a gyanúsítottak alkalmanként több százezer forintot fogadtak el.

Az ügyészség a házaspár letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélyére hivatkozva indítványozta, míg harmadik társuk esetében azt kérte, hogy a munkahelyéhez kapcsolódó személyes, elektronikus és telefonon történő távoltartást rendeljék el. A végzés nem végleges.

A házaspár férfi tagja korábban egy megyei kormányhivatal osztályvezetőjeként dolgozott. A szabálytalanul lebonyolított sikeres vizsgák ellenértékeként 2019 őszétől a pár több mint húsz vizsgázótól esetenként 150 000 és 440 000 forint közötti juttatást kapott.

Az ügyben bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást – számolt be az MTI.

Rovatok