Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárd forinttal támogatja a kormány a magyar cégek külföldi terjeszkedését

2021. július 18., vasárnap 13:45

Külpiaci növekedési támogatási programot indít a kormány – jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter. 

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság teljesítményét, sikerességét az elmúlt években alapvetően befolyásolta, hogy sok nemzetközi nagyvállalati beruházás érkezett Magyarországra.

A folyamatosan megdőlő beruházási rekordokkal párhuzamosan létrejöttek és megerősödtek azok a nagy magyar vállalatok is, amelyek a külpiacokon is sikeresek tudnak lenni 

– fogalmazott a miniszter, aki szerint csak akkor tudják nemzetközi piaci részesedésüket növelni, ha külföldön is megteremtik a jelenlétüket. Ottani terjeszkedésük azután lehetővé teszi, hogy a külpiacokon megszerzett profitjukat hazautalják, és ezzel a magyar gazdaságot erősítsék.  

A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs javaslatára ezért a kormány úgy döntött, hogy külpiaci növekedési támogatási programot indít. Ebben olyan magyar vállalatok kaphatnak támogatást, amelyek külföldön céget hoznak létre, vagy gyárat építenek.

Erre a célra idén 10 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás a beruházási összegnek maximum a felét érheti el, de nem lehet több 4 milliárd forintnál, és az a cég kaphatja meg, amelyik vállalja, hogy magyarországi árbevétele a külföldi terjeszkedésből adódóan legalább annyival növekszik, mint amennyi támogatást kap a programból – ismertette a tárcavezető.

Rovatok