Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt Varga Judit, tagadja, hogy kérdést húzott ki a Le Monde interjújából

2021. július 19., hétfő 19:26

A Magyarországot egyik főszereplőjének tudó Pegasus-botrány margóján nemrég a Washington Post írta meg, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter kihúzott egy kérdést és egy választ abból az interjúból, amelyet a Le Monde-nak adott. A Népszava utolérte a brüsszeli úton tartózkodó tárcavezetőt, aki úgy nyilatkozott, 

ő egyetlen kérdést feleletet sem húzott ki, és nem is kérte erre a francia lapot.

A Washington Post szerint Varga Juditnak az a kérdés nem tetszett, amelyben a Le Monde újságírója azt firtatta, teljesítené-e a kérést egy politikai ellenfél lehallgatásáról. Erre az igazságügyi miniszter állítólag felháborodottan úgy reagált, hogy micsoda kérdés ez, már önmagában is provokációról van szó.

Az egyébként májusban derült ki, hogy Varga Judit engedélyével naponta átlagosan ötször végezhettek titkos megfigyelést a szakszolgálatok. A Pegasus-botrány is arról szól, hogy az izraeli cég, az NSO kémprogramjával mintegy 300 közéleti személyiség telefonját hallgathatták le Magyarországon. Ezzel Magyarország egyike a tíz országnak, amelyről tudni, hogy megszerezte a Pegasust, ami a The Guardian információi szerint Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu akkori izraeli kormányfő egyik 2017-es találkozóján dőlt el.

A Népszava Varga Juditot meg is kérdezte, hogy tudott-e az Pegasus beszerzéséről, mennyibe került és  engedélyezett-e megfigyelést vele, illetve hogy  szükségesnek tart-e vizsgálatot annak megállapítására, hogy az újságírók, vállalkozók megfigyelése törvényes volt-e, amire az igazságügyi miniszter általánosságban úgy válaszolt, hogy a XXI. században „minden komoly és tisztességes államnak” rendelkeznie kell megfelelő technikai eszközökkel, amelyekkel el tudja látni a nemzetbiztonsági feladatait.

Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni

– fogalmazott.

Rovatok