Index Vakbarát Hírportál

Alacsonypadlósokra cserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat a BKV

2021. július 19., hétfő 22:08

Lecserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat a BKV Zrt. A tervek szerint 35 alacsonypadlós, használt – utólag klímával is felszerelt – frankfurti villamossal váltanák ki a Ganz-csuklós járműveket – írja az MTI.

A BKV Zrt. hétfőn közölte az MTI-vel, hogy igazgatóságuk döntött a „Használt, alacsonypadlós villamosok beszerzése” tárgyú közbeszerzési eljárás megindításáról. Az eljárás sikeres lefolytatása után 35 alacsonypadlós, használt frankfurti villamos megvásárlásával lehetőség nyílhat az elöregedett Ganz-csuklós járművek lecserélésére, és a szolgáltatás színvonalának növelésére.

Kiemelték, hogy a BKV 620 darabos villamos járműállományának négyötöde meghaladta villamosoknál tervezett 30 éves élettartamot. Műszaki állapotát figyelembe véve a csaknem 50 éves átlagéletkorú 37 darabos Ganz-csuklós állomány cseréje a legsürgetőbb. Ezek a villamosok keskeny kialakításukkal - a többi budapesti villamos járműszélességéhez viszonyítva - és alacsony tömegükkel szinte bárhol tudnak közlekedni a BKV villamoshálózatán, leváltásukra ezért csak hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező járművek megfelelők. A frankfurti villamosok hasonlóan keskeny kialakításuknak köszönhetően alkalmasak lehetnek erre a feladatra. A Ganz-csuklósoknál már jelen állapotukban is korszerűbbek, hiszen alacsonypadlós kialakításúak, életkoruk 24-28 év, tehát még legalább 15-20 évig üzemeltethetők.

Rovatok