Index Vakbarát Hírportál

Több mint ezer esetben riasztottak a hőkamerák és az infrakapuk

2021. július 20., kedd 10:50

Az aktuális környezeti hőmérséklet alapján kalibrált hőkamerák és infrakapuk több mint 1000 esetben azonosítottak emelkedett testhőmérsékletű embereket a Budapesten lejátszott Európa-bajnoki mérkőzéseken, de a másodlagos méréseknél tényleges lázat nem észleltek egyetlen szurkolónál sem.

Az Európa-bajnokság hazai mérkőzéseire kötelezően előírt automatikus testhőmérséklet-mérések elvégzésére a Magyar Labdarúgó-szövetség az iTeam Medicalt kérte fel, amely 2020 nyarán, a koronavírus-járvány első hullámát követően alakította ki a ThermoSecurity technológiát, amelyet orvostechnikai protokollban jártas szakértők és tapasztalt orvosi team működtet és felügyel. 

Az intelligens egészségügyi és informatikai technológiákat fejlesztő cégcsoport számára a tényleges kivitelezésre szűk egy hónap állt rendelkezésre a kontinenstornát megelőzően, ami sok kihívást jelentett, hiszen egy tömegrendezvényen kulcsfontosságú az egészségügyi protokoll előzetes kialakítása. Ennyi idő alatt tervezték meg az egyes mérőállomások felépítését, a műszaki infrastruktúrát, majd tanították be a mérnök és orvos csapatot, de a tesztelésre is kellett időt hagyni.

Englert Zoltán orvosszakértő-rendszerspecialista az Indexnek elmondta, hogy az integrált technológia világszinten egyedülálló, 

csomópontonként és másodpercenként 100 fő egyidejű és megbízható észlelésére is képes.

Az Európa-bajnokság négy budapesti mérkőzése alatt 250 ezer néző és mintegy 40 ezres személyzet testhőmérsékletét mérték a közös rendszerbe kapcsolt hőkamerák és infrakapuk. Ezalatt egyetlen beléptetési kapunál sem alakult ki torlódás, a technológia és a team reakcióideje lehetővé tette az akadálytalan áthaladást.

A négy, hazai rendezésű mérkőzésen több mint 1200-szor riasztott a rendszer. A másodlagos mérések után 19 esetben volt szükség további mérlegelésre, de végül senkit nem kellett kizárni a meccsekről láz miatt. 

A mérés és azonosítás után kiemeltek fegyelmezetten tudomásul vették a másodlagos mérések tényét, sőt ennek szükségszerűségét több érintett szurkoló maga is megerősítette, megemlítve, hogy számukra is megnyugtató érzés az ilyenfajta egészségügyi biztosítás 

– elevenítette fel Englert doktor, aki szerint az emelkedett testfelszíni hőmérsékletet a magas környezeti hőmérséklet, a direkt napsütésben eltöltött idő és a helyszín megközelítésekor kifejtett, fokozott fizikai erőfeszítés vagy egyéb ritka tényező okozta.

Rovatok