Index Vakbarát Hírportál

Összeomlott a magyar határrendészet

2021. július 20., kedd 13:42

Több olvasónk is arról számolt be, hogy sorok állnak a határon. Mindegyik határon.  Egyik olvasónk, Csilla a létavértesi magyar-román határátkelőn áll már egy ideje. Mint írta, a határőrök elmondása szerint összeomlott az informatikai rendszer, így se ki, se be. Jelenleg nem tudják a schengeni rendszernek megfelelően beolvasni az átlépéshez szükséges okmányokat. 

Semmit nem tudnak így ellenőrizni, így például azt sem, hogy ha valaki körözés alatt áll.

A létavértesi határőrök szerint nem ritkaság, hogy leáll a rendszer, de ebben az esetben nem tudják megmondani, mikor áll helyre – írja Csilla. 

Gábor nevű olvasónk a barcsi magyar-horvát átkelőnél vesztegel már a hír árasakor már legalább másfél órája. Elmondása szerint áll a kocsisor. 

Kollégánk éppen Romániából érkezett vissza, ő a csengersimai átkelőponton akadt fent. Több órát töltött el 11 óra 40 perctől kezdve.

FRISSÍTÉS 1

Kollégánk szerint elindult a kocsisor, lassan araszolnak előre, így vélhetően helyreállt a rendszer Csengersimánál. Ha pedig ott átjutnak a határon az emberek, akkor mindenhol máshol is.

FRISSÍTÉS 2

Csengersimánál a korábbi „araszolást” leszámítva, a helyzet változatlan, továbbra sem lehet bejutni Magyarországra. A várakozók folyamatosan nyomják a dudát, feszült a helyzet a határon.

Kerestük az országos határrendészeti osztályt, de a hívásra egyelőre nem válaszolnak. Amint többet tudunk, frissítjük cikkünket. 

FRISSÍTÉS 3

Közben az ORFK azt közölte, hogy informatikai hiba miatt megnőtt a várakozási idő Magyarország valamennyi határátkelőhelyén. Ugyanez igaz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ott is megnőtt a várakozási idő.

A szakemberek már dolgoznak a hiba elhárításán, az utazóközönség türelmét kérik a fennakadás megszüntetéséig

– tették hozzá.

A rendőrség tájékoztatása szerint a határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a folyamatosan frissülő http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) elnevezésű mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók.

A rendőrség kéri, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze úti okmányainak meglétét, a gépkocsi műszaki állapotát; az utazók vegyenek magukhoz elegendő mennyiségű folyadékot, és ne felejtsék otthon gyógyszereiket. Ha rendőri segítségre van szükségük, hívják a 112-es segélyhívót.

A hivatalos közlemény szerint Tiszabecsnél és Tiszaszigetnél három órát kell várniuk a személyforgalomban utazóknak a ki- és belépés során, Záhonynál a személy- és teherforgalomban, valamint az autóbuszos forgalomban is három-négy óra a várakozás. Ártándnál és Csanádpalotánál a Romániából érkező személy- és teherforgalomban két-két órát, Ásotthalomnál, Beregsuránynál és Röszkénél a be- és kilépő személyforgalomban két-két órát kell várni. Hercegszántónál a személy-, a teher- és az autóbuszos forgalomban a ki- és belépő oldalon is két-két óra a várakozás, a röszkei autópálya-átkelőnél és Tompánál is a ki- és belépő oldalon is két-három óra a várakozás.

FRISSÍTÉS 4

Boris nevű olvasónk a szerb-magyar határon, a szerb oldalon fekvő Királyhalmán (Bački Vinogradi) Magyarország felé a Királyhalma-Ásotthalom határátlépőnél végeláthatatlan kocsisorról számolt be. 

Ha Ön is valamely határátkelőnél vesztegel, beszámolóját, a helyszínről készült képeket ne habozzon az ugyelet@index.inda.hu e-mail címre elküldeni! 

Rovatok