Index Vakbarát Hírportál

Szabadságon van Péterfalvi Attila, csak augusztusban lesz ideje kivizsgálni a Pegasus-ügyet

2021. július 20., kedd 16:38

Több beadvány is érkezett az adatvédelmi hatósághoz a lehallgatási botránnyal kapcsolatban, de Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke éppen szabadságát tölti, így majd csak augusztus 3-a után dönt egy esetleges vizsgálat megindításáról – értesült a Magyar Hang.

Egyelőre várom a fejleményeket, augusztus 3-án térek vissza a szabadságomról és akkor döntök egy esetleges vizsgálat megindításáról

– fogalmazott  Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a botránnyal összefüggésben. Azt egyelőre nem tudta megmondani, pontosan milyen lépéseket tesznek majd, ahogy azt sem, hogy nem lehetne-e augusztus 3. előtt dönteni a vizsgálat megindításáról.

Hozzátette, ha indul vizsgálat, azt biztosan meg tudják majd állapítani, hogy kaptak-e a szakszolgálatok felhatalmazást. A vizsgálati eljárásra 60 napjuk lesz, a hatósági eljárásra 150 napjuk. Ennek határideje egyszer 150 nappal meghosszabbítható, így előfordulhat, hogy a vizsgálat eredményét – ha lesz ilyen – majd csak a választás után lehet megismerni.

Vasárnap derült ki, hogy világszerte körülbelül 50 ezer, Magyarországon hozzávetőlegesen 300 embert figyelhettek meg az izraeli cég, az NSO kémprogramjával. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint köztük van

Rovatok