Index Vakbarát Hírportál

A honvédség önkéntes katonai szolgálatra hívja a fiatalokat

2021. július 21., szerda 16:53

Bízz magadban, élj a lehetőséggel! Képes vagy a kihívásoknak megfelelni! - ezzel a mottóval indít önkéntes katonai szolgálatot a Magyar Honvédség.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az önkéntes katonai szolgálatra azon fiatalok jelentkezését várják, akik valamiért csak később kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, valamint azokét is, akik tanulmányaikat befejezték, de nem szereztek végzettséget, szakképzettséget.

Az MTI szerint a miniszter felidézte, hogy tavaly egy speciális katonai szolgálati jogviszonyt hoztak létre azok számára, akik elvesztették a munkahelyüket a koronavírus-járvány alatt. Ily módon 1500 embernek tudtak segíteni.

Most elsősorban a fiatalokat célozzák meg. Ahogy korábban a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálat, úgy az önkéntes is ideiglenes szolgálatot jelent, de a hat hónapos kiképzés alatt, valamint utána lehetőség van jogviszonyváltással, hosszú távon elhelyezkedni a honvédségnél.

A Magyar Honvédség közösségi oldalán azt írják: a 2021. szeptember 15-én induló program 2+4 hónapos képzése alatt a jelentkezők megismerkedhetnek a Magyar Honvédség rendszerével, illetve azzal, hogy hogyan zajlik egy felkészítés és kiképzés.

Nálunk nem csak izgalmas új kalandokban találhatod magad, hanem stabil munkahelyet és fizetést is kapsz!

– teszik hozzá.

A szerdai sajtótájékoztatón Benkő Tibor elmondta: a 6 hónapos katonai szolgálat két szakaszból áll. Az első 2 hónapban a résztvevők általános katonai ismereteket sajátítanak el. Ezt a lakóhelyhez közel hajtják végre, és ezalatt az önkéntesek fizetésként a mindenkori minimálbért kapják meg, amely jelenleg 167 400 forint.

A második – négy hónapos – szakaszban a résztvevők választhatnak, hogy milyen kiképzést kívánnak folytatni. Választható alapszintű lövészkiképzés, ez esetben az illetmény változatlan marad. Ha viszont valaki műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja szolgálatát, akkor a kiképzése második szakaszában bruttó 219 ezer forintos fizetést kap.

A jelentkezés 2021. július 22-től augusztus 31-ig adható le a toborzóirodák bármelyikében, vagy az onlinetoborzo@mil.hu e-mail címen.

Rovatok