Index Vakbarát Hírportál

Pedagógusok ezrei hiányoznak az oktatásból

2021. július 22., csütörtök 09:56

Óriási a pedagógushiány Magyarországon, csaknem három és fél ezer általános és középiskolai pedagógusállásra – és kevés híján ezer óvónői státuszra – lehet jelentkezni a közszféra állásportálján, de szakemberek szerint ez a szám tízezerre is rúghat  szúrta ki a Népszava a kozigallas.hu-n. Azt azonban nem teszik hozzá, hogy mely szakemberek állítják az érintett szakma tízezres hiányát.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor ugyancsak azt látja, hogy egyre nagyobb gond a vidéki, kistelepülési iskolák álláshelyeinek feltöltése, ráadásul már nemcsak a hátrányosabb helyzetű térségekben, hanem például az északnyugat-magyarországi régióban is.

Rengeteg álláshelyet már meg sem hirdetnek, hanem az iskolák a tantestületen belüli munkaelosztással, illetve óraadó tanárok alkalmazásával próbálják megoldani munkaerő-problémáikat.

Az egyes szakok közül a matematika számít leginkább keresettnek: országosan hivatalosan 472 álláshely vár betöltésre. A második helyen az angol nyelv áll 253 állásajánlattal, éppen csak megelőzve (225) a testnevelést. A humán tárgyak közül a magyar nyelv és irodalom tanárokat 128 pozíció várja, a történelmet oktatókat 107. Komoly hiány látszik a készségtárgyaknál is: 174 rajz-, 151 ének- és zene-, valamint 9 technikatanári állást hirdetnek jelenleg.

A kozigallas.hu adatai alapján – méretéből is adódóan – Budapesten a legnagyobb a tanárhiány, a fővárosban 454 tanári szakos állást hirdetnek jelenleg. Nem sokkal jobb a helyzet Pest megyében sem, ahol több mint 350 tanárt keresnek, emellett 150 tanítói állás is betöltésre vár.

Rovatok