Index Vakbarát Hírportál

Kivonult a Mi Hazánk, feltépte a régi sebeket

2021. július 25., vasárnap 21:27

„Erődemonstrációt" tartott a Mi Hazánk Mozgalom Jászapátiban a Betyársereg és a Magyar Önvédelmi Mozgalom közreműködésével az úgynevezett „cigánybűnözés" ellen.

Mivel a hatóságok nem engedélyezték az egykori Magyar Gárdáét idéző, elrettentőnek szánt felvonulást, a szélsőjobboldali tüntetőknek be kellett érniük egy álló demonstrációval, amelyen felszólalt mások mellett Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke és Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője egy fekete molinó előtt, melyre az írták: 

Állítsuk meg a cigánybűnözést!

Eközben párhuzamosan az erődemonstrációval Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, az idetartozunk Egyesület elnöke a Mi Hazánk budapesti irodája mellett, Farkas László tiszaburai polgármester pedig Jászapátin tartott ellentüntetést. 

Hogy pontosan mi indokolta a szélsőjobb kivonulását Jászapátira, nem derült ki Toroczkai László beszédéből, de párttársai és ő maga is bűnözést emlegettek. Setét Jenő szerint a szélsőjobboldali politikus politikai haszonszerzés céljából rárepült egy garázdaság esetre, hiszen közelednek a választások. Maga az eset pedig arról szólt: egy családi rendezvény miatt összevesztek a szomszédok, a rendőrség pedig a jogállami kereteknek megfelelően meg is tette a szükséges lépéseket. 

Toroczkai László szerint minden bűnözés egyenlő a „cigánybűnözéssel", ha a világgazdaságról kérdeznék, akkor is „cigánybűnözést" emlegetne

– vélte a roma polgárjogi aktivista, hozzátéve, hogy tudomása szerint a Betyársereg tele van visszaeső bűnözőkkel. 

Rendnek kell lenni, itt rendet kell tenni

Toroczkai László nem fogta vissza magát. Megköszönte az egybegyűlteknek, hogy eljöttek, ugyanis szerint nagyon kevés olyan ember maradt, aki önzetlenül áll ki a testvéréért és honfitársaiért, és itt nem a cigány emberekre gondolt. Utalva a Pride-ra kijelentette:

egyre több olyan ember van, akik önző, rossz ügyek mellett állnak ki a Sátán szolgálatában, köztük a Jobbik, amely szerinte mára már a magyarság elpusztítása mellett áll ki. 

A mozgalom elnöke szerint nincs közbiztonság Magyarországon, kommunikációs közbiztonság van, ergo nem beszélnek arról (valakik), amiről nem akarnak. 

Setét Jenő az Indexnek azt mondta, nem is érti, hogyan hagyhatja figyelmen kívül a jogszabályokat Toroczkai László, és tehet úgy, mintha a törvények felett állna, igényt tartva az önkényes rendteremtésre. 

Ha Toroczkai László meg akarja erősíteni a közrendet, azt mi teljes mértékben támogatjuk. Csak akkor vonuljon a Belügyminisztérium elé és követeljen jobb ellátást a rendfenntartóknak

– fogalmazott Setét Jenő. 

Az Idetartozunk Egyesület elnöke hozzátette, a romák nem alakítottak önvédelmi milíciákat, nem szervezkednek támadó jelleggel, akik nevében beszél, azok bíznak az államban, hogy ellátja feladatát, melyek közé az állampolgárok védelmének a biztosítása is tartozik. 

Biológiai fegyverek az uralkodó civilizáció ellen

Tyirityán Zsoltot idézve Toroczkai László nem fogta vissza magát, leplezetlenül rasszista és náci kijelentést tett. Szerinte Magyarországon és a világon „két biológiai fegyvert” használnak a civilizáció felszámolására,

az egyik Magyarországon a cigányság, akik Amerikában mondjuk a négerek, a másik pedig a koronavírus. A cél meggyengíteni azt a civilizációt, amelyik a világot uralta.

A választási kampányként is funkcionáló erődemonstráción több választási ígéretet ismertetett: 

Beszédét – amelyben a parlamenti pártokat is bírálta – azzal zárta, hogy csak a Mi Hazánk tudja „megmenteni a magyarságot, Magyarországot a gyermekeink és az utókor számára".

Nincs ingyen reklám a Mi Hazánknak

Erődemonstrációnak kicsit gyengének tűnt – mondta az Indexnek a jászapáti ellentüntetést vezető Farkas László. 

A roma politikus Setét Jenőt visszhangozva hangsúlyozta, külön megkérték az ellentüntetőket, hogy ne üljenek fel a provokációnak, és azzal, hogy esetleg indulatosan reagálnak a Mi Hazánk eseményére, nehogy ingyen reklámot csináljanak a képviselői mandátumokra hajazó mozgalomnak. 

Mert vannak indulatok. Farkas László szerint a romák körében egyre többen vannak, akik zsigerből adnának választ a szélsőjobb akciójára, és míg a helyiekkel beszélgetett, érezhető volt a feszültség, még Jászapáti Roma Nemzetiségi Önkormányzatának egy tagjával is összevitatkozott azon, miképpen is kéne a Mi Hazánk akcióját kezelni. Éppen ezért nem győzte higgadtságra inteni az ellentüntetés résztvevőit, máskülönben félő lett volna, hogy „polgárháborús helyzet" alakul ki. 

A mintegy 200 főt számláló ellentüntetés egyébként elvonult a nagyjából 300 főt számláló erődemonstráció helyszínére, de a rendőri javaslatra nem közelítették meg a rendezvényt, így atrocitások nélkül ért véget a nap. 

Szerencsére nem az erőszakra éleződött ki az ellentüntetés, bár érthető módon voltak olyanok, akik indulatosak voltak

– fogalmazott a tiszaburai polgármester,

Arra a kérdésre, hogy a romák félnek-e az ilyen akcióktól, Setét Jenő azt válaszolta: ő nem fél semmilyen Mi Hazánktól, de az emberekben elevenen él még a 2008-2009-es romagyilkosságok emléke, és egy ilyen demonstráció feltépi a régi sebeket. Ezért – ahogy Farkas László is fogalmazott – indulatokat, félelmet gerjeszt a romákban egy ilyen akció. 

Farkas László leszögezte: 

a történtek választ kívánnak maguk után, de nem mindegy, milyen módon adják meg. A módja pedig jogi lesz, hogy ráolvassanak a gyűlöletkeltő Mi Hazánk fejére. 

Toroczkai László beszédét itt nézheti meg, a Setét Jenő és Farkas László vezette ellentüntetéseket pedig itt, illetve itt

Rovatok