Index Vakbarát Hírportál

Jobbikosként vonult a Pride-on, most megszólalt az Indexnek

2021. július 28., szerda 17:40

Már nem tartja deviánsoknak, hanem normálisnak fogadja el a nem heteroszexuálisokat Bereczki Miklós, a Jobbik soroksári önkormányzati képviselője. Szerinte mostanra sokkal emberközelibb lett a Pride, és büszke arra, hogy el mert menni a felvonulásra.

A Mandiner saját forrásaira hivatkozva írta meg, hogy a politikus ellen etikai eljárást kezdeményeztek a párton belül, mert részt vett a Budapest Pride-on. A párt cáfolta ezt az értesülést, és közölték, nem indítanak etikai eljárást.

Bereczki Miklós Facebook-oldalán számolt be arról, hogy először vett részt a Pride felvonulásán, ahol remekül érezte magát.

Szembe mertem nézni az előítéletekkel

– írta.

Az Indexnek elmondta: azért ment el a felvonulásra, mert sok minden megváltozott az elmúlt években, többek között az ő véleménye is, illetve

a Pride is sokkal emberközelibb lett.

Hozzátette: a korábbi évek felvonulásain voltak olyan durva provokációk, amelyek neki sem tetszettek. Példaként említette, amikor egy papnak öltözött melegjogi aktivista olyan transzparenssel jelent meg, amelyen nagy-Magyarország közepébe egy férfi nemi szervet rajzoltak, azonban a papnak öltözött férfi támadóját szintén elítéli, az erőszak ugyanis nem lehet válasz.

Bereczki Miklós a mostani Pride-on nem tapasztalt provokációt. Az Indexnek azt is kifejtette: úgy látja, hogy az egész magyar társadalom elfogadóbbá vált, és egyébként azt gondolja,

keresztényként és európaiként alap mindenféle másként gondolkodó, más identitású embert elfogadni.

Arra a kérdésre, hogy mikor változott meg a véleménye a Pride-ról, hangsúlyozta: soha nem volt abban az értelemben homofób, hogy gyűlölte volna például a homoszexuálisokat.

Konzervatív családban nőttem fel. Úgy húsz évvel ezelőtt, tinédzserként még azt gondoltam a nem heteroszexuálisokról, hogy az nem normális dolog, egyfajta deviancia. Idővel aztán, ahogy az ismereteim bővültek, és egyre több homoszexuális, leszbikus, biszexuális embert megismertem, megváltozott a véleményem. Szerintem jó irányba. Természetesnek és normálisnak fogadom el a nem heteroszexuálisokat

– fogalmazott Bereczki Miklós.

Spontán ötlet volt

A Pride felvonulásán a DK-s Niedermüller Péterrel, a momentumos Kerpel-Fronius Gáborral és Soproni Tamással egy „Budapest mindenki” feliratú molinót vitt maga előtt. Ezzel kapcsolatban azt mondta: tizenöt évvel ezelőtt azt se tudta volna elképzelni, hogy baloldali politikusokkal vonuljon együtt, de már a 2019-es önkormányzati kampányban baráti, jó munkatársi viszonya alakult ki ezekkel az emberekkel.

Nem volt előre eltervezve, hogy ő is beáll vinni a molinót. A szervezőktől kapott egy meghívót, hogy várják az önkormányzati vezetőket és képviselőket is a felvonuláson, majd megjelent a kijelölt helyen, ahol összetalálkozott Niedermüller Péterrel, aztán jöttek a többiek is, és nem sokkal később már együtt vitték a molinót.

Figyelte, de más jobbikos politikust nem látott a felvonuláson. A jobbikos közösségen belüli reakciókról azt mondta, csak a saját soroksári körzetében tapasztaltakról tud beszélni. Ottani, most is aktív jobbikostól vagy szimpatizánstól nem kapott személyesen negatív kritikát. Olyantól, aki öt-hat éve volt jobbikos, de most már a Mi Hazánkat vagy a Fideszt támogatja, csak negatív visszajelzéseket kapott.

Nekik csak azt tudom mondani, hogy keresztény emberként elfogadónak kell lenni

– jelentette ki Bereczki Miklós.

A Jobbik vezetésétől eddig semmilyen visszajelzést nem kapott, a sajtóközleményükből értesült arról, hogy nem indítanak ellene etikai eljárást. A soroksári önkormányzati képviselő bízik benne, hogy ezzel le is lett zárva az ügy, de mindennek áll elébe.

Nincs takargatni- vagy félnivalóm. Büszke vagyok rá, hogy ezt meg mertem tenni. Ideje volt

– mondta az Indexnek.

Rovatok