Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Orbán Viktor arra használja a veszélyhelyzetet, hogy tiltsa a sztrájkot

2021. július 29., csütörtök 14:00

A magyar miniszterelnök arra használja fel a veszélyhelyzeti kormányzást, hogy megtiltja a sztrájk lehetőségét a magyar munkavállalók egy részének − írja Karácsony Gergely a Vasas Szakszervezeti Szövetség bejegyzéséhez, melyben azt nehezményezik, hogy a magyar kormány rendeletben tiltotta meg a légi irányítók sztrájkját.

Nem azzal lesz erős egy gazdaság, ha elveszik a dolgozók érdekérvényesítési lehetőségeit. Én abban hiszek, hogy erős munkavállalói érdekképviseletek és erős munkáltatói érdekképviseletek tudnak a társadalom és a gazdaság számára erős és jó megállapodásokat kötni

− olvasható a hozzászólásban, melyben a főpolgármester szolidaritását fejezi ki „az érdekeiket érvényesíteni akaró dolgozókkal és a szakszervezetekkel”.

A légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet hétfőn jelezte a Magyar Nemzetnek, hogy keddre sztrájkot terveznek, ugyanis kevésnek tartják a 15 százalékos béremelést. Még a bejelentés napján a Magyar Közlönyben tiltották meg a sztrájkot a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzetre való tekintettel.

A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légi forgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél

− áll a rendeletben.

Rovatok