Index Vakbarát Hírportál

Ha nincs a koronavírus, talán Szíjj László sem vesz újabb luxusjachtot

2021. július 29., csütörtök 21:23

A Duna Csoport szóvivője szerint a tehetős üzletemberek érdeklődése a korábbi felső kategóriás szállodák helyett a járvány miatt a szeparáltabb lehetőséget biztosító jachtok felé fordult, ezért bővítik a hajóflottát a tízmilliárdos álomhajóval.

Egy ötvenméteres, 2020-ban Livornóban épített, Seagull MRD nevű álomjachtot vásárolt a Szíjj László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó L&L Charter Ltd. – írta meg az Átlátszó.

A máltai bejegyzésű cégről, illetve a  luxusjacht megvásárlásának okairól Ónodi Barnát, a Duna Csoport szóvivőjét kérdeztük, aki azt mondta az Indexnek, hogy a sajtóhírekkel szemben az L&L nem offshore cég, ez néhány kattintással ellenőrizhető. (2020-ban egy pénzmosás elleni uniós direktíva nyomán vált  átláthatóvá a máltai cégek valódi tulajdonosainak kiléte).

Közlése szerint két okból döntött Szíjj László az L&L hajóflottájának bővítése mellett, egyrészt a koronavírus-járvány élénkítően hatott a bérelhető hajók keresletére, mivel a tehetős üzletemberek érdeklődése a korábbi felső kategóriás szállodák helyett a szeparáltabb lehetőséget biztosító jachtok felé fordult. Másfelől a közelmúltban a sajtó kiemelkedő érdeklődése és „a tengeri hajózás közbeszédbe emelése” is élénkítette a tengeri jachtok bérleti szektorát. Hozzátette, hogy

a beszerzésre egyértelműen üzleti alapon tekintenek, bár azt nem tudta megmondani, hogy az Átlátszó információi szerint tízmilliárd forint feletti értéket képviselő jacht mekkora összegért kerül majd a bérlői piacra,

így még arra sincs pontos számítás, hogy a befektetés mennyi idő alatt térülhet meg. A máltai cég kisebb hajója időközben nemzetközi hírnévre tett szert, a szóvivő elmondása alapján a nem várt publicitás komoly befolyással volt a beérkezett foglalásokra is. A hajóra nemcsak Európából, hanem a tengerentúlról is érkeznek rendszeres foglalások.

A Lady MRD-ot sajtóhírek szerint több mint heti 60 millió forintért lehet kibérelni, a most megvett, nagyobb hajó bérlése azonban jóval többe kerül. 

Egy luxusjachtok bérbeadásával foglalkozó oldalon  az új szerzeményhez hasonló  kategóriás hajók 250 ezer dollárért bérelhetőek hetente, amihez jönnek még a hajózás várható költségei, ezek nagyságrendileg 40-50 ezer dollárt tesznek ki. Így az egyhetes kikapcsolódás teljes költsége jelenlegi árfolyammal számítva 90 millió forintra tehető.

Szerettük volna megtudni azt is, hogy mennyibe kerülhet a hajó éves fenntartása, de erre nem kaptunk választ.

A negyedik leggazdagabb magyarként számon tartott Szíjj László egyébként a korábban Szijjártó Péter külügyminiszter kikapcsolódását is szolgáló Lady MRD nevű kisebb jacht értékesítését tervezi, amely addig is kibérelhető.

A saját úszómedencével is rendelhető megajachtot és a hozzá kapcsolódó életérzést ezzel a videóval szemléltetik:

Amint arról korábban beszámoltunk, a nagyvállalkozó cége, a Duna Aszfalt Zrt. 2020-ban 175 milliárd forintos bevételt realizált, amivel a nyeresége 26 milliárdra nőtt. Ez a 2019-es hárommilliárd forintot követően hétmilliárd forintos osztalékot jelent, amelyet Szíjj László ki is vett a cégből.

Rovatok