Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília vasárnapig hosszabbít, nem szabadulunk a kegyetlen hőségtől

2021. július 30., péntek 14:35

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt hétfőn déltől rendelte el harmadfokú intézkedését az ország egész területére eredetileg péntek éjfélig, és ezt most meghosszabbította. A tiszti főorvos − a hőségre való tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve − javasolja a programozott karbantartások elnapolását.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-hez eljuttatott közös közleményében hívta fel a lakosság és az országban tartózkodók figyelmét, hogy a tartós meleg megviseli a szervezetet, az emberek fáradékonyabbak lehetnek. Ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást. Aki elindul otthonról, vigyen magával folyadékot, figyeljen a teste hűtésére.

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban.

Ajánlott a hűsítő párakapuk használata. Akinek nincs lehetősége a lakása hűtésére, ajánlott légkondicionált helyet keresni, az ilyen igénybe vehető helyek listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

A napon parkoló autóban senki ne hagyjon gyermeket és állatot, ha bárki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjanak továbbá a kocsiban öngyújtót, szpréflakont, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem – hívták fel a figyelmet.

A meteorológiai előrejelzések szerint helyenként előfordulhatnak zivatarok, ezért a nagyobb tavaknál pihenőktől azt kérik, hogy vegyék komolyan a katasztrófavédelem által üzemeltetett viharjelző rendszer jelzéseit. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított ötszáz méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben lenni.

Rovatok