Index Vakbarát Hírportál

Elhárult az akadály Orbán Viktor népszavazási kezdeményezése elől

2021. július 30., péntek 14:13

A kormány valamennyi népszavazási kérdését hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – adta hírül az MTI. Ez azt jelenti, hogy a melegellenes módosításokkal kiegészített pedofiltörvény egyes rendelkezéseiről népszavazást fognak tartani.

A kérdések az alábbiak: 

A hitelesítéseket kilencen támogatták, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag és Csonka Krisztián, az LMP delegáltja. A szavazásokban nem vett részt Fazekas Tamás, a Párbeszéd, Litresits András, az MSZP és Avarkeszi Dezső, a DK delegáltja.

A népszavazási kérdéseket Orbán Viktor miniszterelnök július 21-én jelentette be, arra hivatkozva, hogy Brüsszel megtámadta a gyermekvédelmi törvényt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Magyar Munkáspárt népszavazási kezdeményezését is hitelesítette a tankötelezettség korhatárának 18 évre emeléséről. A kérdés úgy hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?

Ezzel szemben öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg a bizottság. A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak:

Az NVB pénteken elnapolta a Civil Mozgalom Egyesület tavaly szeptemberben benyújtott és a kötelező védőoltással kapcsolatos kezdeményezésének elbírálását. A kormány ugyanis csütörtökön úgy döntött, hogy az egészségügyi dolgozók számára előírja a kötelező védőoltást. Ez azonban még nem jelenhetett meg az NVB határozattervezetében, így a testület úgy döntött, későbbre halasztja a döntést.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Rovatok