Index Vakbarát Hírportál

Orkán is volt vasárnap, megdőlt a szélrekord

2021. augusztus 2., hétfő 10:37

Orkánerejű széllökést is regisztráltak a vasárnapi zivatarok során; az előzetes adatok alapján a napi szélrekord is megdőlt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfőn.

Azt írták: vasárnap több hullámban érkeztek a záporok és zivatarok, amelyeket egy hullámzó frontrendszer meleg-, majd hidegfronti visszahullámzása gerjesztett.

A meteorológiai szolgálat automata szélmérője tiszavasváriban 121 kilométer per órás maximális széllökést mért. 

Ez már orkánnak számít, és – az előzetes adatok szerint – ez lehet az új augusztus elsejei szélrekord. A térségben viszont akár ennél nagyobb széllökések is előfordulhattak – tették hozzá. A tegnapi viharról a Facebookon egy radaranimációt is közöltek: 

Tiszavasvári mellett még Nyíregyháza Napkor állomáson, a Veszprém megyei Kab-hegyen, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunmadarason és a Csongrád-Csanád megyei Kiszomboron mértek még 100 kilométer per órásnál erősebb széllökéseket.

Az OMSZ arra is kitért, hogy a cellák gyors mozgása miatt most jelentős csapadék csak az északi, valamint a nyugati megyékben hullott. Ábrájuk szerint a Nógrád megyei Mihálygergén csaknem 40 milliméternyi eső hullott le vasárnap.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Azt írták: napközben az északkeletei megyékben alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket intenzív csapadék, jégeső és erős vagy viharos (kis eséllyel 75 kilométer per órásnál erősebb) szél kísérhet.

Rovatok