Index Vakbarát Hírportál

Negyvenmilliárd kellene a Velencei-tó megmentéséhez, de a kormány szerint erre most nincs pénz

2021. augusztus 2., hétfő 16:05

Sokan bíztak a nyár eleje óta abban, hogy rövid időn belül sikerül megoldani a Velencei-tó vízpótlását, azonban most Tessely Zoltán  miniszterelnöki biztos kiábrándította a tó szerelmeseit – írja a Portfólió a Fehérvár Televízió riportja alapján. A politikus szerint

nagyon nagy szükség lenne a vízre, azonban a pátkai és a zámolyi víztározóban kevés és nem megfelelő minőségű a víz, és bár a kormány elé került egy előterjesztés, amely megoldaná a vízutánpótlást, de ezt halasztani kell.

A normális szinthez képest nyolcvan centiméter hiányzik idén a Velencei-tó vízszintjéből, ez azonban nem egyedi, 1993-ban és 2005-ben is hasonló volt a helyzet – mondta el Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A politikus kiemelte, hogy a tó vízgyűjtője nagyon érzékeny a csapadékviszonyokra, mert nagyon kis terület. Megjegyezte, hogy az elmúlt években „félsivatagi” csapadékmennyiség volt a vízgyűjtő területen. „Ez most jól látható, hiszen a tóban jelentős vízhiány van” – fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy részben ennek volt az eredménye a nyár eleji tömeges halpusztulás a tavon.

A víz utánpótlására készítettek egy előterjesztést a kormánynak, ebből megjavíthatnák a környék, Székesfehérvár ivóvizének minőségét is. Az előterjesztést a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatta, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a kormány elé terjesztette, és bár arra jutottak, hogy

a tervet meg kellene valósítani, ehhez olyan sok pénz kell, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani.

A miniszterelnöki biztos elárulta, hogy negyvenmilliárd forintra lenne szükség, a kormány a pénzt azonban most inkább a gazdaság újraindítására fordítja, ezért halasztják a beruházást, de az előterjesztést nem utasították el. Így jelenleg nem tudni, mi lesz a Velencei-tóval. 

(Borítókép: Zöld Fanni / Index)

Rovatok