Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a fővárosi antitestvizsgálat, itt az összes eredmény

2021. augusztus 3., kedd 10:08

Nyilvánosságra hozta a Fővárosi Önkormányzat kedden a koronavírus-antitestvizsgálat eredményeit. Közleményükben emlékeztetnek, hogy júliusban ingyenesen lehetőséget biztosítottak a 60 év feletti, budapesti lakosok számára koronavírus-antitesttesztelésre.

A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, így 13 524 esetben értékelhetők részletesen az eredmények. Hozzáteszik, hogy a minta nem reprezentatív, de érdemi tanulsággal szolgálhat. 

Az eredmények alapján megállapítható, hogy a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek 26 százalékánál nem volt elég az IgG típusú neutralizáló antitestek jelenléte a vérkeringésben, ezzel szemben a többi oltóanyag esetében ez az arány jóval alacsonyabb volt. Az oltóanyagokban a következő nagyságrendben volt jelen az IgG antitest 50 AU/ml vagy afölötti értéken, azaz elégséges mennyiségben:

Hozzátették, hogy a Sinopharm-oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 25,89 százalékos mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek nem elégséges mennyiségének jelenléte a vérkeringésben. Ezzel szemben a többi oltóanyagot tekintve az elégséges antitestszinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb.

Megjegyzik, hogy a Sinopharm-oltóanyagnál az esetszám lehetővé teszi az életkor szerinti adatelemzést is, ez alapján pedig

egyértelmű összefüggés mutatkozik a kor és az antitestek nem elégséges mennyisége között.

A nyolcvan év felettiek körében volt a legalacsonyabb azok száma, akiknek elegendő antitestjük volt, ez 65,54 százalék. A 75–79 éveseknél ez már 71,12 százalék, a 70–74 évesek körében az emberek 74,61 százalékának a szervezete termelt elegendő antitestet, a 65–69 éveseknél ugyanez az arány már 75,96 százalék, végül a 60–64 éves korosztály 78,77 százalékánál találtak megfelelő mennyiségű antitestet.

Rovatok