A tavon minden évben több száz hektárnyi vízfelületen vágják a hínárt a halgazdálkodási társaság szakemberei az erre a célra szolgáló csónakokkal. Sokan talán nem is értik, miért van szükség a hínárkaszálásra, pedig a munka elvégzése életmentő a halak számára – írja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál.
A sulyom nevű vízinövény – bár sok bosszúságot okoz a strandolóknak – közkedvelt a Tisza-tónál, gondoljunk csak arra, hogy csokoládé ízesítésére is használják. Azonban, ha a dolgok mögé nézünk, megkapjuk a választ a kaszálás miértjére.
A Tisza-tó már elmúlt negyvenesztendős, ami egy mesterséges létesítmény esetében nagy időnek számít. Koránál fogva folyamatos gondozást igényel, amit hínárkaszálással igyekszik ellátni a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., mivel a kaszálás jó hatással van a haltáplálék-szervezetek szaporodására, és csökkenti az oxigénhiány kialakulásának esélyét.
És nem utolsósorban
ezáltal nő a horgászható vízfelületek nagysága.
Idén azonban már nem folytatják a hínárkaszálást, ugyanis bíznak abban, hogy az elvégzett munkával sikerült elejét venni a nem kívánatos biológiai folyamatoknak a szokatlanul meleg nyár hátralévő részére.