Index Vakbarát Hírportál

Betört a hidegfront, délről jön a vihar

2021. augusztus 5., csütörtök 11:10 | aznap frissítve

Elérte Magyarországot a hidegfront, zivatarlánc alakult ki a front mentén − írja az Időkép. Már a Duna–Tisza közét is elérték a zivatarok, a csapadék kelet, északkelet felé halad tovább.

A portál szerint egyes helyeken ritka felhőalakzatokat, úgynevezett undulatus asperatusokat is megfigyelhetünk.

Eddig közel negyven helyszínre riasztották a Békés megyei tűzoltókat a viharkárok elhárításához − olvasható a katasztrófavédelem tájékoztatásában. Leginkább Mezőkovácsházán, Békéscsabán és Gyulán várják a segítséget, de Szarvasról és Tótkomlósról is érkeztek jelzések. Az egységek főleg leszakadt faágak eltávolítása miatt avatkoznak be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közösségi oldalán azt írja, hogy a Tiszántúl északi része még nem hűlt le, de a hevesebb viharokon már túl vannak az ott élők.

A viharsarok méltó nevéhez: Békéscsaba 102 kilométer per óra

− írta bejegyzésében az OMSZ.

Az MTI beszámolója szerint a katasztrófavédelemhez folyamatosan érkeznek a bejelentések a károk miatt. Jelenleg hetven helyszínen dolgoznak a tűzoltók. A legtöbb bejelentés Békés és Csongrád-Csanád megyékből érkezett. Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak okoznak gondot.

Annak is van esélye, hogy akár harmadfokú riasztást is kiadnak a nap folyamán

Pécset is elérte a vihar, erről time lapse videót is készített az Időkép.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az ország egész területén egyes szintű, citromsárga riasztás van érvényben felhőszakadás miatt.

Jelenleg is érvényben van a másodfokú riasztás Hajdú-Bihar megye területére, ahol hevesebb zivatarokra lehet számítani. A katasztrófavédelem szerint a villámlások mellett kockázatot jelent a szél és a jégeső is.

Az OMSZ a korábban kiadott riasztások közül többet visszavont már, így tájékoztatásuk szerint nincs már érvényben riasztás 

megye területén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) korábban az ország középső részére és keleten több járásra kiadta a másodfokú riasztást zivatarok miatt. A csütörtök éjfélig szóló veszélyjelzés szerint az országban bárhol előfordulhatnak heves zivatarok és felhőszakadás is. Figyelmeztettek, hogy akár a harmadfokú riasztás is érvénybe léphet több megyében.

Csütörtök estig Kárpátalján is érvényben van a figyelmeztetés felhőszakadás miatt − írja a Kárpáthír. A térségben heves záporokra, zivatarra, jégesőre és felhőszakadásra is figyelmeztet az Ukrán Állami Katasztrófaelhárítási Szolgálat. A megyében és az ország többi részén sárga riasztás van érvényben.

Önnek is van egy jó képe az időjárásról? Küldje el!
Küldje el nekünk!

Rovatok