Index Vakbarát Hírportál

Leállt a sürgősségi ellátás az Uzsokiban

2021. augusztus 6., péntek 08:02

Újabb magyarországi kórházban kellett a sürgősségi osztályt bezárni – írja a Népszava. A budapesti Uzsoki Utcai Kórházban nem látnak el sürgősségi eseteket, mert nincsenek orvosok az osztályon, valószínűleg bérvita miatt.

Az Index korábban beszámolt róla, hogy az alacsony ügyeleti díj miatt felmondott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház hét traumatológusa. Ezzel ellehetetlenült a baleseti ellátás a zalaegerszegi kórházban.

A fővárosban is a pénz lehet a legfőbb probléma, mert az osztály felfüggesztése előtt egy közvetítő cégen keresztül 18 vállalkozó orvos, illetve mentőtiszt biztosította az ellátást. Azonban  nemrég megtudták, hogy a fizetésük majdnem dupláját kínálják újonnan toborzott munkatársaknak a sürgősségi osztályra. Ezek után az ott dolgozók maguknak is ilyen fizetést követeltek, de a kórház vezetése ezt megtagadta. Ekkor a 18 munkavállaló, akik másodállásban látták el ezt a munkát, fölmondtak.

Ennek következményeként az Uzsoki kórház vezetése szakemberkrízisre hivatkozva kérte, hogy az országos tiszti főorvos mentesítse, és jelöljön ki más intézményeket a feladatra. Így augusztus 5. óta szünetel a kórházban a sürgősségi ellátás.

Az Uzsoki kórház helyett a sürgősségi ellátásra szorulókat a Honvédkórházba, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházba Kistarcsára, illetve a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba kell vinniük a mentőknek az  országos tiszti főorvos utasítása alapján.

Rovatok