Index Vakbarát Hírportál

Elakad a szó, még melegebb lesz

2021. augusztus 7., szombat 16:19 | aznap frissítve

Szombat estig a Kárpát-medence egyre inkább a nyugati ciklon előoldalára kerül, így egyre szárazabb és melegebb levegő érkezhet fölénk – jelzi az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Bár front nem várható, a melegedés hatására enyhe melegfronti tünetek jelentkezhetnek.

Ahogy erősödik a nappali felmelegedés, úgy tompulhatnak reflexeink, bágyadtabbak, aluszékonyabbak lehetünk, a megnövekvő szél pedig többeknél okozhat nyugtalanságot. Egyébként esőmentes nyugodt időre van kilátásunk egész hétvégén. Legfeljebb az okozhat némi fejfájást – a szó átvitt értelmében –, hogy nagyon nagyok lesznek a különbségek az éjszakai 10–17 és a nappali 27–34 fok között.

A legfrissebb anomália-térképen látható, hogy ismét egy melegebb periódus van kibontakozóban, így az átlagosnál melegebbre számíthatunk a következő időszakban.

A szokásosnál 1–1,5 fokkal magasabb átlaghőmérséklet

 

valószínű a következő két hétben az ország nagy részén. Az is látható, hogy az északnyugati, északkeleti megyében ez a szám kissé alacsonyabb, így ott mérsékeltebb lehet a kánikula.

A valószínűségi produktumokból kiolvasható, hogy azért annyira nem lesz ez „brutális” a jövő héten. Délen, délkeleten lehetnek ugyan olyan területek, ahol 35 fok köré vagy akár afölé is melegszik a levegő, ez azonban az OMSZ szerint még nem nevezhető extrém melegnek. Az efféle jelzőkért amúgy is kissé megrónak minket, botcsinálta meteorológusokat, de ezek fejezik ki leginkább, hogy átlagemberként hogy éljük meg a szakemberek által csak anomáliáknak titulált drasztikus kilengéseket. 

 

Rovatok