Index Vakbarát Hírportál

Iskolakezdésre időzítették a pedofiltörvény első végrehajtási szabályait

2021. augusztus 7., szombat 14:53

Négy héttel a vitatott jogszabály hatálybalépése után jelent meg a törvény – vélhetően első – végrehajtási rendelete, amely az iskolakezdést követően, szeptember 5-én (vasárnap) lép életbe. A kormányrendelet a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nemváltoztatást, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termékek forgalmazását korlátozza. Ezeket az árucikkeket a jövőben elkülönítve, zárt csomagolásban, az iskola vagy templom bejáratától legalább kétszáz méterre lehet csak árusítani.

Egy hónappal ezelőtt, július 8-án, a kihirdetésétől számított 15. napon lépett hatályba a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi LXXIX. törvény. Mint azt korábban megírtuk, a pedofil bűnözők nyilvántartására vonatkozó fejezet ellenben csak 2021. február 1-jén lép hatályba.

A június 15-én elfogadott törvény két egymástól élesen elválasztható részre tagolható:

  1. az eredeti Kocsis–Selmeczi-féle pedofíliaellenes szabályokra, valamint
  2. az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által jegyzett, többségében LMBTQI-ellenes rendelkezésekre. (Az LMBTQI a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex szavak kezdőbetűiből képzett betűszó, azaz a szexuális és nemi kisebbségek átfogó megnevezése.)

A törvény pedofíliaellenes szabályai

A törvény LMBTQI-ellenes szabályai

A törvény (eddigi) végrehajtási szabályai

Négy héttel a pedofiltörvény hatálybalépése után, augusztus 6-án jelent meg a jogszabály első végrehajtási rendelete, amely az iskolakezdést követően, szeptember 5-én (vasárnap) lép hatályba. Egyelőre azonban még nem ismertek

kapcsolatos végrehajtási szabályok.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletet módosító, pénteken megjelent 473/2021. (VIII. 6.) Korm. rendelet kizárólag a kereskedelmi tevékenységgel összefüggő néhány részletszabályt tartalmazza.

Az új kormányrendelet értelmében

A kormányrendeletben foglaltak betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi.

(Borítókép: Résztvevők a Budapest Pride felvonuláson 2021. július 24-én. Fotó: Kummer János / Getty Images)

Rovatok