Index Vakbarát Hírportál

Az Alaptörvényt szemétbe dobják, és Bibó tízparancsolatát függesztik ki a DK-sok

2021. augusztus 8., vasárnap 13:05

Az Indexen is volt róla cikk, hogy tíz év után új dokumentum kap helyet a magyarországi középületekben, elköszönnek a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatok, és a helyükre a Nemzeti Hitvallás kerül – az erről szóló kormányhatározat szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. 

A határozat augusztus 5-től hatályos. A magyarországi közintézmények vezetőinek kell gondoskodniuk előbb a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatok levételéről, majd a Nemzeti Hitvallás kihelyezéséről, aminek az eddigiekhez hasonlóan, jól látható helyen kell lennie.

Emellett külön kitérnek arra is, hogy a színes formátumban, nyomdai kivitelezésű Nemzeti Hitvallást 500 milliméter széles és 700 milliméter magas, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni, ehhez pedig megadják az elérhetőségeket is.

„Már nem csak azt várják el, hogy csendben tűrjük, amit ezzel az országgal tesznek, hanem hogy vágjunk hozzá jó képet is, sőt ünnepeljük meg azzal, hogy az egypárti, fideszes alaptörvényre emlékezünk” – ez már a Demokratikus Koalíció vasárnapi közleményében áll. 

Mint hangsúlyozták, az ország bizonyos részein ez nem fog megtörténni:

a DK által vezetett kerületekben, városokban és kistelepüléseken ugyanis nem a nemzeti hitvallás lesz kifüggesztve, hanem Bibó István: A szabadságszerető ember politikai tízparancsolata – című iránymutatása,

amely világosan leírja, hogy nem tűrjük el a kizsákmányolást, a hatalommal való visszaélést, és ragaszkodunk a mindenkinek járó emberi méltósághoz, szabadsághoz.

Bibó épp tegnap lett volna száztíz éves. A DK rá és szellemi örökségére emlékezve szeretné megmutatni, hogy tíz év alatt – álláspontjuk szerint – milyen távol került Magyarország attól a történelmi célunktól, hogy egy szabad, európai demokrácia legyünk.

Az alaptörvényt nem ünnepelni vagy kitűzni kell a közintézményekben, hanem kihajítani a szemétbe. Mi, európai magyarok pontosan ezt fogjuk tenni 2022 után.”

Gy. Németh Erzsébet, a DK újbudai országgyűlési kéviselőjelöltje, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes

Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja, székesfehérvári országgyűlési képviselőjelöltje, a DKK (Demokrata Képviselők Közössége) elnöke

Rovatok