Index Vakbarát Hírportál

Időseknek, krónikus betegeknek ajánlott a harmadik vakcina

2021. augusztus 9., hétfő 13:15 | aznap frissítve

Az életkor előrehaladtával romlik az immunrendszer, mindenki háziorvosával konzultálva döntsön a harmadik vakcináról. Két járványügyi szakember, Galgóczi Ágnes és Rusvai Miklós nyilatkozott a negyedik hullám elleni védekezés fontosságáról.

Galgóczi Ágnes a Karc FM-nek azt hangsúlyozta, hogy egy nemzetközi ajánlás szerint hatékonyabb lesz a fertőzés elleni védekezés, ha harmadjára más komponensű oltást kapnak az érintettek, ezért mindenki az orvosával konzultálva döntsön arról, hogy milyen típusú vakcinát kér. 

VÉLEMÉNYE SZERINT A KRÓNIKUS BETEGEKNEK ÉS AZ IDŐSEKNEK ÉRDEMES igényelniük ELSŐKÉNT A KORONAVÍRUS ELLENI HARMADIK OLTÁST.

Augusztus elsejétől Európában elsőként Magyarországon lehet hozzájutni a koronavírus elleni harmadik, emlékeztető oltáshoz, amelyet akár a háziorvosoknál, akár az oltópontokon is meg lehet kapni. 

Rusvai Miklós: Az oltóanyaggyártók is követik a mutációkat

Az már biztos, hogy lesz negyedik hullám, de még nem dőlt el, hogy a koronavírus Peruban megjelent és Belgiumban terjedő lambda, vagy az Angliában és Nyugat-Európában fertőző delta variánsa lesz-e a domináns. Az eredeti vírus ellen kifejlesztett oltóanyagok mindegyike véd a vírusvariánsokkal szemben is, így várhatóan kevesebben kerülnek kórházakba és a betegségben elhunytak száma is alacsonyabb marad a korábbiakhoz képest – mondta ugyancsak a Karc FM hírműsorában Rusvai Miklós, állatorvos, virológus.

A szakember hangsúlyozta, hogy az életkor előrehaladtával az immunrendszer teljesítőképessége is romlik, így azoknak az idős embereknek érdemes felvenniük a harmadik oltást, akik az év elején kapták meg az ismétlő dózist, illetve akiknek alacsony a vírussal szemben termelt ellenanyag mennyiség a szervezetükben.

A gyógyszergyárak igyekeznek lépést tartani a fertőzés alakulásával, a vírusmutációk elleni új vakcinák már a klinikai tesztelés fázisában vannak, azonban minden igyekezet ellenére az új vírustörzsek megjelenésére csak fél évvel később tudnak reagálni,

ezért Rusvai Miklós a betegség megelőzésre helyezi a hangsúlyt, és a személyes higiénia fokozott figyelembe vételére figyelmeztet.

Rovatok