Index Vakbarát Hírportál

A bordányi motorversenyen történt haláleset miatt vádat emelt az ügyészség

2021. augusztus 13., péntek 12:55

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják azt a versenyigazgatót, aki olyan mulasztásokat követett el, amelyek egy néző halálához és egy versenyző súlyos sérüléséhez vezettek 2019 tavaszán – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

A férfi mint az országos szövetség delegáltja versenyigazgatói feladatokat látott el 2019. március 30-án egy Bordányban megrendezett kupasorozat első fordulójában. A verseny délután három órakor kezdődő utolsó futamában, annak is az utolsó körében az egyik versenyző az épített akadály tetejéhez érve a jobbrafordulást nem kezdte meg, és az akadály tetején kialakított törésnél a motorjával felemelkedve a pályát elhagyta, és a nézők közé zuhant. A pályát elhagyó motorkerékpár az egyik nézőnek olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy a kórházba szállítása után meghalt.

A baleset, illetve a tragédia után a vizsgálat kiderítette, hogy a motorkerékpár megfelelő műszaki állapotban volt. A pályaelhagyás nem műszaki hiba következménye, hanem versenybaleset volt. A motorversenyző is megsérült, többszörös csigolyatöréseket szenvedett, amelyek nyolc napon túl gyógyultak.

A balesetért a versenyigazgatót terheli a felelősség, mert a pályabejárásnál a pálya minőségét és kialakítását, valamint a verseny biztonságos lebonyolításáért szükséges eszközöket megfelelőnek nyilvánította a licenc aláírásával. Mindezt annak ellenére tette, hogy a balesettel érintett pályarésznél nem biztosította sem a nézők, sem a versenyzők védelmét. A pálya akkor felelt volna meg a biztonsági követelményeknek, ha a balesettel érintett részt a sajátosságai miatt biztonsági zónává, a nézők számára elzárt területté nyilvánította volna, valamint leesés elleni védelem vagy zuhanást tompító tárgy elhelyezésével a versenyzők védelmét is biztosították volna.

A férfi így a feladatkörével kapcsolatos foglalkozási szabályok megszegésével nem csak a nézők, hanem a versenyzők biztonságát, és ezzel életét és testi életét is veszélyeztette, amikor a tőle elvárható körültekintést és figyelmet elmulasztotta az engedély kiadásakor.

Rovatok