Index Vakbarát Hírportál

Az előválasztás a DK-nak és a Jobbiknak kedvez

2021. augusztus 14., szombat 17:41

Lényegében nincs tétje az ellenzéki előválasztásnak, miután különféle háttéralkuk eredményeképp a 106 egyéni választókerület több mint felében, de akár kétharmadában is végül Gyurcsány Ferenc befolyása alá tartozó jelöltek mérethetik meg majd magukat a 2022-es országgyűlési választásokon a fideszes jelöltek ellen – derül ki a MediaWorks Hírcentruma által megkérdezett, ám inkább csak név nélkül nyilatkozó elemzők véleménye alapján készült, a Magyar Nemzet által közölt elemzésből. A cikkből annyi derül ki, hogy a 106 egyéni választókerületből hatvanban DK-s vagy jobbikos előválasztási siker várható egy átfogó DK–Jobbik-megállapodás alapján. Az elemzés a paktum alapján a DK-nak 33, a Jobbiknak pedig 27 helyet jósol az előválasztás után.

A lapnak név nélkül nyilatkozó elemzők szerint azért ideális partner a jobboldalon fő ellenfélnek tekintett Gyurcsány Ferenc számára a Jobbik, mivel ők veszélyeztetik legkevésbé a DK hegemóniáját, és a párt „képtelen lenne kormányképes alternatívát nyújtva a DK fejére nőni”. A becslések szerint egyébként a DK 61 választókörzetben állít jelöltet, és várhatóan 33-ban győz is, míg a Jobbik 35-ből 27, az MSZP–Párbeszéd 49-ből 19, a Momentum 57-ből 12, az LMP pedig 14-ből négy előválasztási sikerre számíthat. Úgy vélik, hogy Márki-Zay Péter mozgalmának 23 jelöltjéből nyolc, az úgynevezett „civil” jelöltek közül pedig három győzhet, vagyis kerülhet majd fel végül az országgyűlési választáson a szavazólapokra.

Az elemzők összegzése szerint „a DK–Jobbik-megállapodással és néhány szocialista jelölt átültetésével Gyurcsány Ferenc már a startpisztoly eldurranása előtt teret nyert az úgynevezett előválasztáson”.

Rovatok