Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Hankiss Ágnes

2021. augusztus 17., kedd 11:24

Hetvenegy éves korában, augusztus 17-én kedden meghalt Hankiss Ágnes pszichológus, a Fidesz volt EP-képviselője, a Médiatanács tagja. Halálhíréről fia, Vitézy Dávid tett bejelentést a Facebookon.

Hankiss Ágnes 1950. március 7-én született Budapesten. Édesapja Erdős Péter, a rendszerváltozás előtti Magyarország popzenei életének teljhatalmú ura volt, akit zsidó származása miatt 1944-ben Borba, majd a buchenwaldi koncentrációs táborba deportáltak, ahonnan épségben hazatért.

Az ELTE BTK klinikai pszichológia tanszékén diplomázott 1973-ban. Egy évvel később társadalom-lélektanból doktori címet szerzett.

Ezután csaknem  tíz évig társadalom-lélektant tanított alma matere jogtudományi karán. 1989-ben A Jövő Irodalmáért díjat, 1992-ben József Attila-díjat kapott. 1990 és 1994 között képviselő a fővárosi önkormányzatban, ahol a Kulturális, valamint az Emberi jogi és kisebbségi bizottság tagja.

A kilencvenes évektől a kétezres évek végéig a Magyar Rádió Közalapítvány, majd a Duna TV kuratóriumi elnökségeinek tagja, a magyar kultúra belgiumi bemutatkozását szolgáló, 1999-ben megrendezett Europalia Hungaria rendezvénysorozat kormánybiztosa, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke és az általa alapított Károlyi Palota Kulturális Központ és a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet főigazgatója.

Öt évig, 2003 és 2008 között a Hír TV és az Echo TV több politikai beszélgetős magazinjának is a műsorvezetője volt. Szintén öt évig, 2009 és 2014 között európai parlamenti képviselő volt, 2016 óta pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes docense és a Terrorelhárítási Tanszék megbízott vezetője.

Első férje, Hankiss Elemér szociológus után vette fel a Hankiss vezetéknevet. Második férje Vitézy László filmrendező. Közös gyermekük Vitézy Dávid, a VEKE társalapítója és egykori szóvivője, 2011–2014 között pedig a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója volt. Jelenleg a a Közlekedési Múzeum igazgatója.

Orbán Viktor elbúcsúzott

„Régi harcostársunktól búcsúzunk. Isten Veled, Ági!” – írta a Facebookon közzétett bejegyzésében a miniszterelnök. 

Rovatok