Index Vakbarát Hírportál

Indul a kabuli magyar mentőakció, Szijjártó Péter nyaral

2021. augusztus 18., szerda 11:31 | aznap frissítve

Önálló magyar mentőakció indul Afganisztánba a Kabulban rekedt magyar állampolgárokért – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. A részletek kidolgozása folyamatban van.

Ismertette: annak a 26 magyarnak a kihozatalát, akik a holland nagykövetség védelmében vettek részt, már megszervezték. Erről annyit tudni, hogy nem magyarok hozzák ki őket. Ha minden jól megy, akkor belátható időn belül Európában lesznek – tette hozzá az államtitkár. A magyar mentőakció a civilekért indul.

Egyetlen magyart sem hagynak Afganisztánban – hangsúlyozta Magyar Levente. Hozzátette: a magyar kontingens maroknyi afgán segítőjének, illetve családtagjainak is segítséget kívánnak nyújtani.

A pápai légibázisról induló repülőgépekről biztonsági okokból nem mondott részleteket, de megerősítette, hogy dolgoznak ezek a gépek, amelyek nem magyar, hanem NATO-kötelékben repülnek – írja a Magyar Hang.

Szijjártó Péter külügyminiszter a szabadságát tölti, onnan kíséri figyelemmel az eseményeket – tájékoztatta az Indexet Magyar Levente. Arra a felvetésre, hogy a miniszternek meg kellett volna szakítania szabadságát az afganisztáni események miatt, az államtitkár úgy reagált: a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a honvédség uralja a helyzetet, ezért nem gondolja, hogy tárcavezetőnek vissza kellett volna térnie a szabadságáról. Arról nem adott tájékoztatást, hogy a miniszter mikor veszi fel újra a munkát.

Az Index arra is kíváncsi lett volna, hogy a magyar kormány küld-e katonákat Afganisztánba. Korábban ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy magyar katonák támogatnák Afganisztán stabilitásának megőrzését egy Törökországgal és Pakisztánnal közös műveletben. Erre a kérdésünkre Magyar Levente azt a választ adta, hogy műveleti okokból nem adhat tájékoztatást.

Rovatok