Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas készültséggel várja az ünnepet a katasztrófavédelem

2021. augusztus 18., szerda 16:40

A tűzoltóautók mellett hajókkal és csónakokkal is részt vesz az augusztus 20-i tűzijáték biztosításában a katasztrófavédelem – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-t.

Az esti tűzijátékot 117 tűzoltó felügyeli majd tizenhárom tűzoltóautóval, két hajóval, kilenc csónakkal és egy emelőkosaras járművel.

A tűzoltók ellenőrzik a pirotechnikai termékek telepítését és a menekülési útvonalakat is.

Egy tömegrendezvénynél a legfontosabb szempont az, hogy baj esetén mindenki időben el tudja hagyni az érintett területet. Ennek érdekében a katasztrófavédelem hatósági szakemberei ellenőrzik a menekülési útvonalakat, a kitáblázásukat és kivetítésüket, sőt a rendezvény hangosítását is, hiszen a szervezőknek ezen keresztül kell tájékoztatniuk az embereket. A katasztrófavédelem ellenőrzi a telepítést végzők megfelelő végzettségét, a védőtávolságot, a tűzoltó készülékek meglétét és a tűzcsapok működőképességét is – írták a közleményben. 

A negyvenezer tűzijátékot a Duna közepén lévő bárkákról, pontonokról, valamint az Erzsébet és a Szabadság hídról lövik fel, összesen 9528 vetőcsőből. Ez idő alatt a Duna pesti és budai oldalán a katasztrófavédelem egy-egy hajója és több rohamcsónakja biztosítja a rendezvényt, a tűzoltóautók pedig a rakpartokon állnak majd készenlétben.

Kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvény biztonságáért felelős operatív törzs az egész rendezvényt le tudja állítani.

Ha bárki rendellenességet észlel, például visszahullott égő tűzijátékot lát, haladéktalanul szóljon a rendezvényen szolgálatot teljesítőknek, a biztonsági személyzetnek, vagy hívja a 112-es segélyhívó számot – kérte az OKF.

Rovatok